Напишете дума/думи за търсене

За какво помага японското чудо матча

Чаят матча е познат на Изток още от древността, но днес става все по-модерен по целия свят. Тази зелена напитка има потенциала да се превърне в „новото кафе“, защото - освен че ободрява, е и много полезна.

По традиция матча се използва в японската чаена церемония и се приготвя, като се разбърква със специална бамбукова бъркалка с топла вода, без да се прецежда. Японците вярват, че това изисква познание и вдъхновение. За забързаните западняци обаче японският зелен чай се предлага и в разфасовки, лесни за приготвяне, или дори като хранителна добавка. Всъщност мачта е чай на прах, получен от стриването на най-младите листа чай, но без те да се изсушават на слънце.

Най-често като консистенция разтвореният матча е по-скоро като напитка с какао, отколкото като обикновен чай. Много популярен начин за приготвяне на матча е с прясно мляко – като капучино, но без кофеин.

Вместо кафе

Матча е все по-предпочитан вместо кафе сутрин. Той ободрява, дава сили за дългия ден, но не е пристрастяващ като кофеина. Смята се, че е идеалната алтернатива за тези, които сутрин имат нужда от три кафета, за да се събудят, защото ще ги зареди, без да предизвиква странични ефекти като сърцебиене или изнервеност.

Подмладяващ

Наричат го най-зеления чай не само заради цвета, а защото се смята за най-силния антиоксидантен чай. Японците твърдят, че той е по-полезен от много от т.нар. суперхрани. Матча е богат на витамини, минерали, фибри и протеини. Освен че дава енергия, смята се, че има множество ползи за здравето – поддържа кръвното налягане в норма, както и нивата на захар в кръвта, действа тонизиращо на сърдечносъдовата система, подобрява оросяването на мозъка.

На Изток се вярва, че има подмладяващ ефект и именно силните му антиоксидантни свойства може да го превърнат не просто в инструмент за превенция на болести, но и за забавяне на остаряването.

Освен като напитка матча вече е любим и на кулинарите като подправка към множество изтънчени десерти, шоколади, сладка, сладолед.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X