Напишете дума/думи за търсене

За всяка болка има чай

Ако сте от хората, които сутрин зареждат кафеварката още преди да са отворили едното си око наполовина, едва ли сте запалени фенове на чая. Няма човек, който да обича и двете ободряващи напитки поравно. Истината е, че едната не пречи на другата. Кафето е може би най-употребяваната течност в света след водата. Но чаят е сериозен статистически претендент за мястото й. И има защо. Чаят е не само топлина и ароматна свежест. Чаят е здраве и помага при редица заболявания.

Зеленият

Той засилва издръжливостта на организма и му дава сила. Заради полифенолите, които се съдържат в него, хората с активен начин на живот може да разчитат на зеления чай за по-добро физическо представяне и на по-малък риск от счупване на кост по време на натоварване. Зеленият чай се препоръчва за укрепване работата на сърцето и мозъка. Добро средство е за намаляване на стреса.

Черният

В много случаи той може да замени ободряващото кафе, защото в него има кофеин. Черният чай обаче съдържа флавоноиди, които може да намалят риска от инсулт или болест на сърцето. Той повишава концентрацията и продуктивността, а същевременно с това бори напрежението и стреса.

Белият

По-малко популярен от зеления и черния и незаслужено пренебрегван. Белият чай е леко окислен вид чай, при който обработката на листата е сведена до минимум. Берат се само младите и здрави листа на чаеното растение (Camellia sinensis), по които има бял мъх. Оттам идва и името на чая, който има мощно антиоксидантно и антиейдж действие. Напитката е с леко жълтеникав цвят и противно на очакванията също има силно ободряващо действие заради съдържащия се кофеин.

От лайка

Може би за него се сещате първо, когато стане дума за настинка, и това не е случайно. Лайката действа противовъзпалително, но влияе и положително на съня. Използва се и при диабет, мускулни спазми и хиперглекимия.

От глухарче

Ако нямате от това растение у дома, поправете се. Чаят от глухарче има диуретично действие и допринася за здравето на отделителната система. Мощен имуностимулатор е и подпомага съпротивителните сили на организма.

Ментов чай

Добър избор на напитка, особено ако ви се гади, имате болки в стомаха или проблеми с храносмилането. Освен това има приятно ободряващо действие.

Йерба мате

Приготвя се от листата на чаеното дърво Ilex Paraguariensis, което расте в Централна и Южна Америка. Богат на ценни витамини и минерали, чаят мате е мощен имуностимулант, действа добре на нервната система и потиска апетита, което го прави незаменим помощник за хората, борещи се с излишните килограми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X