Напишете дума/думи за търсене

Преобразете мебелите с чай, оцет и боя

Ако има нещо, което да присъства в изобилие във всеки дом, това е дървото. В различни форми, цветове и с безброй приложения. И винаги с идеята да носи уют, топлина, настроение и вдъхновение.

Винтидж стилът в мебелирането отдавна занимава креативния дух на дизайнерите, а сигурно и вашия. Все не ви достига обаче кураж или бюджет да смените драстично обстановката у дома. Може би нямате стара селска къща с олющени от времето кухненски шкафове или ретро столове, които да „откраднете“. Може да си направите такива и сами с няколко техники за състаряване на дърво.

Романтично, ретро, старо – на една боя разстояние

Необходима ви е акрилна боя в два контрастни цвята. Тъмночервено, кафяво, зелено за основа и бяло, светлосиво, розово или ментово за покриване. Ще ви трябват и една свещ, едра и фина шкурка.

1 Нанесете тъмната боя върху повърхността на дървото и оставете да изсъхне. 2 С восъчната свещ натъркайте местата, които искате да изглеждат стари и олющени.

3 Покрийте добре със светлата боя и оставете да изсъхне.

4 Вземете едрата шкурка и започнете да отнемате от боята. На местата, покрити с восък, светлата боя не хваща добре и се отстранява по-лесно.

5 Изгладете цялата повърхността с фина шкурка.

Наблегнете с шкурката на ръбовете, сглобките и декоративните елементи за по-автентично състаряване. По желание може да направите запечатка на обработената повърхност за по-дълготраен ефект.

С чай, кафе, оцет

Не се изненадвайте, че отварата от чай може да придаде изключителен чар на едно парче ново и светло дърво. Техниката е много лесна за приложение и изисква само малко от свободното ви време.

1 Почистете добре дървото със сух парцал, ако се налага първо с шкурка.

2 Сварете силна отвара с няколко пакетчета чай. Може и да не чакате да се охлади.

3 Вземете четка и нанесете отварата върху повърхността.

Използвайте цветовите възможности на различните видове чай. Отварата от зеления, например, може да обагри дървото в различен нюанс от този на черния или на чая от глог.

Методът за състаряване на дървото със сварено кафе е аналогичен на този с чая. Може да използвате и непрецедено кафе. Нанесена на отделни места върху дървото, утайката придава по-голяма наситеност на цвета. След като изсъхне, може да се махне лесно с избърсване.

Дестилираният бял оцет има десетки приложение в домакинството. Добавете още едно – състарява дърво. В разтвор с метална домакинска тел за миене на съдове оцетът може да накара всяка дървена повърхност да изглежда като оградата на прабаба ви.

За целта ви е нужна кофа с капак, бутилка оцет и малко метална тел.

1 Излейте оцета, сложете вътре телта и затворете с капака.

2 Оставете да престои 2-4 денонощия в зависимост от „концентрацията“ на цвета, която искате да постигнете, като периодично разклащате кофата.

3 Вземете четка и нанесете от разтвора върху дървото. Посивяването става видимо за минути. Важно: Работете с гумени ръкавици.

Колкото повече слоя нанасяте от разтвора, толкова „по-старо“ става дървото. Ако цветът в кофата е твърде силен, може да го разредите с вода.

Оставете оцета и телта да престоят още ден-два в кофата за получаване на ръждиви нюанси.

Петна, пукнатини, следи от дървояд... И тях може да направите изкуствено.

-Пробийте дупчици с малък пирон без да го забивате докрай в близост една до друга за имитация на поразии от дървояд.

-Вземете дълга стоманена пръчка или пирон и ги сложете в легнало положение върху дървената повърхност. Ударете силно с чук отгоре, така че да се отбележат добре.

-Не се притеснявайте, ако не уцелите метала, а направите вдлъбнатина в дървото - още една автентична щета.

-С по-дълъг пирон забит в близост до ръба на повърхността може да причините пукнатина в дървото, която също ще допринесе за състаряването.

-Старо дърво без петна не може. Разлейте няколко капки олио на плота и намазнете в тях дъното на чаша от външната страна. Сложете я върху дървената плоскост, така че да „нацапа“. Не бързайте да забърсвате, оставете да попие.

Петна може да направите по същия начин с кафе или с червено вино.

-А ако искате сериозно да надраскате и нараните дървената повърхност, посипете я с остри дребни камъчета, сложете непотребна дъска отгоре и скочете върху нея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X