Напишете дума/думи за търсене

9 правила за успешен ремонт

Ремонтът вкъщи обикновено е стресово събитие, а понякога може сериозно да наруши обичайният ви ритъм на живот. Грамотното му планиране е залог за успешно провеждане и спестява голяма част от съпровождащите го негативни емоции.

Предварителни бележки

Когато сте наясно какво искате, е много по-лесно да го получите. Ако имате възможност да наемете дизайнер, той ще уточни важните подробности, като се съобрази с пространството, с което разполагате. При положение че не можете да си го позволите, ще трябва сами да се заемете с планирането. Имайте предвид, че ремонтът не е само решение за цвета на стените и избор на мебели. Необходимо е да помислите за материалите, за работниците, за рисковете, които може да възникнат.

Правилен избор на изпълнител

Съществува мнение, че добрият майстор е този, от когото са доволни ваши близки или приятели. Реално обаче те не са никаква гаранция за качествен ремонт в собствения ви дом. Ако нямате възможност и желание през цялото време да следите работата, подберете изпълнител, който ви предоставя ясен план за дейността си и се ангажира с отстраняване на евентуално възникнали грешки. Разбира се, допълнителните препоръки са добре дошли, но не се основавайте само на тях.

Изискайте график

Какви дейности ще бъдат извършени и в каква последователност, колко време ще отнемат, какви ще са текущите разходи – не пренебрегвайте тези подробности. Грешките в последователността на различните етапи ще доведат до допълнителна работа и пари.

Непременно сключете договор

Опишете всички детайли, засягащи ремонта, в официален документ. Така ще сведете до минимум вероятността от дефекти и надплатени суми. Също така, договорете в какъв размер се отстраняват последствията от възникнали грешки, които за съжаление често възникват при ремонтни дейности.

Изискайте детайлна справка

Необходимо е да поискате предварителна детайлна справка за всеки планиран вид дейност и чак след това да пристъпите към работа. Съхранявайте в отделна папка цялата документация по ремонта, за да не възникват недоразумения между двете страни. Записвайте си всички разходи и историята на дейностите, извършвани от майсторите. След приключване на ремонта пазете известно време всички документи и касови бележки – те ще ви послужат за допълнителна гаранция в случай на установяване на грешки, направени от майсторите.

Избирайте професионалисти

Изпълнението на определен вид дейности като поставяне на врати и монтаж на циментова замазка е добре да бъде извършено от майстори, квалифицирани в съответната област. Не се изкушавайте да ги възложите на общите работници, които твърдят, че могат да се справят.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X