Напишете дума/думи за търсене

Ремонтирай сам, спести пари

Когато майстор влезе през вратата на една къща, на стопанина в повечето случаи му идва да излезе през прозореца. Заедно с портмонето си. Сценарият често е един и същ. Изниква нещо, което не е включено в договорената сума, материалите са се оказали от „по-скъпите”, пък са и в повече, че може да не стигнат. И не се разсейвайте, тези мебели няма кой да ви ги мести, направо се заемайте, че човекът работа го чака.

Респект към майсторите, които уважават професията и реномето си и се отнасят с клиентите си като с хора, но има и такива, които са превърнали занаята си в нарицателно. За безкрайно протакане, некачествено свършена работа, изненадващи разходи. Естествено има неща, които един обикновен неспециалист не може да извърши сам и ги доверява в ръцете на майстор. Но по ремонта в жилището има и какво да свърши сам, при това без да плаща за труда.

Боядисайте стените
Колко трудно може да е това. Доста, ако ви се случва за първи път, но не е непосилно. Боядисването само по себе си не изисква кой знае какви умения. На втората стена вече ще имате достатъчно увереност, за да давате съвети на съседа как да реновира къщата си с боя. Проблемът с боядисването е в осигуряването на терен за работа, в цапането и в чистенето след това. Освободете си пространство за работа, така или иначе трябва да го направите дори да имате майстор за боята, покрийте пода и мебелировката добре и хващайте четката или мечето. После става лесно.

Махнете стария ламинат или паркет
Едно е да платите на специалист да положи новата настилка в дома ви, друго е да го накарате да махне старата и след това да ви обзаведе с нов паркет. Работата не е много, не е и лека, но струва пари и в двата случая. Може да спестите разходите на портфейла си поне за едната процедура. Не е нужно да вадите паркета по учебник, едва ли ще го използвате някога отново, по-скоро ще свърши на боклука.

Сглобете новите мебели
Е, не се заемайте самонадеяно с тежките плоскости на гардероба, не и сами, може да се нараните. Но едва ли би било проблем да сглобите частите на масичката за кафе, шкафчето за телевизора или модулите на секцията в дневната. В повечето случаи мебелите са направени, така че и неспециалист да може да се справи с тях - имат схема и инструкция за сглобяване. Ако задачата обаче ви е над възможностите, потърсете помощ от приятел. Кой знае може услужливо да ви донесе и някой ценен инструмент, който да облекчи работата ви съществено. Барбекюто, разбира се, ще е от вас.

Имайте предвид обаче, че ако не разбирате от електричество и ВиК, не е желателно да пипате там, където тече ток или минават тръбите с водата. Опасно е, а евентуалните щети може и да са сериозни. Тази работа спокойно може да възложите на майстор. Дори и да се наложи да платите щедро за това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X