Напишете дума/думи за търсене

Как да отстраним петна от вино, сосове, флумастери...

Много пъти сме се ядосвали, че дреха е съсипана заради петно, което мислим, че е невъзможно да бъде отстранено. Това важи и за домашния текстил, подбиран също с голямо внимание. Всъщност има начини да си помогнем в домашни условия за премахването на досадното замърсяване, стига да реагираме бързо.

Червено вино

Сипете върху мястото сол и оставете за 5-10 минути. После старателно отстранете солта с четка и сложете замърсената тъкан в хладка вода. Търкайте петното, докато изчезне. Може да опитате и с гроздова ракия, с която да залеете прясното петно. Резултатът е мигновен.

Шоколад

Ако първото изтъркване не е свършило работа, трябва да използвате 10% разтвор на амоняк. Разтворете 1 чаена лъжичка от него в 1 литър вода и залейте петното. Изплакнете добре и изперете по обичайния начин. Не използвайте този метод обаче за вълнени и копринени тъкани.

Козметика и грим

Най-разумно е най-напред да се приложи някой от предлаганите на пазара препарати срещу петна. Но именно заради различните компоненти в козметичните средства и гримовете трябва след това да се въздейства върху тъканта с възможно най-гореща вода. Само така ще се разтворят восъкът и маслата.

Дезодорант

Залейте петното с оцет и разтъркайте със стара четка за зъби. Оставете да кисне за нощ, а на сутринта изперете.

Кетчуп и сосове

Капнете на мястото специален препарат срещу петна и със стара четка за зъби почистете най-горния слой замърсяване. Не търкайте силно, а оставете препаратът да навлезе добре в тъканта. Изплакнете с вода, а после капнете на мястото оцет и отново изплакнете. Ако петното още упорства, накиснете в топла вода и повторете цялата процедура.

Кафе

Тези петна се отстраняват много лесно само с помощта на хладка вода.

Горчица

Изчегъртайте горния слой, после изплакнете на течаща вода и чак тогава капнете препарат срещу петна. Ако това не помогне, втрийте глицерин в петното и след няколко минути изплакнете. После изперете с гореща вода, в която има избелващо средство.

Мазни петна от месо

Най-напред попийте част от мазнината със суха салфетка. Сложете друга чиста и суха салфетка на мястото и минете отгоре с ютия. Ако петното не изчезне, го напоете с разтвор от вода и спирт в съотношение 2:1. Разтъркайте и сложете текстила в пералнята за обичайно пране.

Плодове

Измийте петното с хладка течаща вода. Смесете 1 супена лъжица оцет, 1/2 чаена лъжичка препарат за миене на чинии и 1 л вода. Накиснете за 15 минути и изплакнете. Ако петното още стои, го търкайте с памук напоен със спирт.

Флумастери и химикалки

Спирт, водка, парфюм помагат за бързото отстраняване на петната. Ако обаче това не се случи, може да го накиснете с какъвто и да било разтворител - ацетон, бензин, но внимавайте, защото парите, които се отделят са много неприятни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X