Напишете дума/думи за търсене

Трикове, които спестяват домакинска работа

Много прозорци, много работа

Ако трябва да изберете дали да пекарате деня си, затворени в килер или в слънчева стая, едва ли ще се поколебаете в избора. Стаята печели безапелационно. Единственото задължително условие е да имате прозорци, прозорци и прозорци. Но не и когато трябва да се бършат. Улеснете работата си с няколко малки идеи от дъното на шкафа.

Вода и бял оцет. Смесете равни количества в пулверизатор и напръскайте. Подсушете и полирайте с микрофибърна кърпа или стари вестници. Вестникарската хартия полира чудесно стъклени повърхности, но ако дограмата на прозорците е бяла и от PVC, внимавайте. Мастилото може да остави следи по нея. За още по-блестящи прозорци може да добавите и 1 с.л. царевично нишесте към домашно приготвения разтвор. Ще ви спести доста търкане на упорити петна от насекоми или други замърсявания по прозорците.

Полирайте ги от външната страна с вакса за автомобилни стъкла. Така ще се цапат по-малко.

Не забравяйте за улеите в дограмата. Тях може да почистите със стара четка за зъби.

Излишните бебешки памперси също може да намерят приложение. Попиват добре, не оставят следи и власинки по стъклото. Не се налага да ги перете и сушите.

Еднократните пелени са идеални и за опаковане на чупливи предмети при транспортиране. Имат лепенки, така че може да минете и без тиксо. А ако разлеете сока в чантата си, може спокойно да ползвате такава пелена като разделител между сухите и мокрите вещи.

Филтрите за кафе вършат отлична работа за бърсане на прозорци. Колкото по-големи, толкова по-добре. Използвайте ги и в саксиите на стайните растения. Поставете един филтър на дъното, преди да сложите пръстта. Ще пропуска водата, с която поливате растенията, но ще си спестите калта в подложката.

Край на изпотеното огледало в банята

Останало е малко количество веро на дъното на опаковката. Чакате до безкрай да се стече по стените, преди да го изтискате на гъбата за миене на чинии. Не е задължително. Използвайте верото за изпотеното огледало в банята. Добавете към остатъка от него вода в съотношение 1:10 и полейте сухото огледало. Изчакайте да изсъхне. Едва ли ще успеете да видите всички пори по лицето си идеално, но поне няма да се изпотява.

Отлепете праха от металните щори

Щорите са функционални, но много трудни за почистване. Изискват особено внимание. Мокрият парцал размазва, сухият разнася замърсяванията по тях. Свалянето им е трудно, измиването още повече, да не говорим за сушенето. Използвайте ролката за отстраняване на косми и власинки от дрехите върху щорите. Минете ламелите отгоре надолу и хоризонтално, така че прашинките да полепнат по повърхността й.

Ролката може да използвате за събиране на малки парченца стъкло, разсипан брокат или други дребни частици. Може също да почистите дъното на дамската си чанта с нея.

Сешоарът може и да чисти

Който не е опитвал да почисти зад таблата на тежкото леглото или скрин, не знае за какво става въпрос. Опитвате с прахосмукачка отстрани, промушвате без особен резултат дръжката на мопа. Включете сешоара на максимална мощност, издухайте праха извън тясното пространство и го съберете след това.

Ако отдавна се каните да боядисате стената заради драскотините с пастел върху нея, опитайте първо със сешоара. Насочете топлата струя към драскотините и след това забършете с кърпа, напоена с препарат за миене на чинии.

Още нещо:

Ако започвате да правите ястие, за което ви трябва меко масло, а сте забравили да го извадите по-рано от хладилника, отново ще ви помогне сешоарът. Нарежете маслото на парчета и го „обдухайте” с топлата струя от сешоара. Така правят дори в големите сладкарници понякога.

Сложете частите на легото в миялната

Почистването на дребните детски играчки е истинско предизвикателство за всяка домакиня. Частите на детските конструктори обаче са начело на класацията. Съберете ги в мрежестата торба за пране на деликатни тъкани и ги сложете в съдомиялната машина без препарат или таблетка. Ако след приключване на програмата все още има вода в тухличките, разтърсете добре и пуснете отново на програма за изсушаване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X