Напишете дума/думи за търсене

Необичайни употреби на лимонените кори в домакинството

В кората на лимона има около 10 пъти повече витамини, минерали и фибри, отколкото в сока и плода, твърдят специалисти. Истината обаче е, че я използваме малко, най-често за добавка в сладкарски изделия. А е полезна за още куп неща.

Лимонената киселина има прочистващо и избелващо действие. Затова е подходяща натъркване на загрубели участъци по ръцете и лактите.

От корите става чудесен естествен ароматизатор. Нарежете няколко на малки парченца, добавете пръчици канела и малко от подправката карамфил и залейте всичко с вода. Поставете на котлона, без да покривате и оставете да кипне за около 15 - 20 минути.

Съд, замърсен отвътре от продължително варене на кафе, ще се почисти, ако сложите лимонови кори и залеете с гореща вода. Оставете така за няколко часа, излейте и почистете съда с чиста кърпа.

Може да се приготви и препарат за почистване. Напълнете стъклен буркан с нарязани кори, после ги залейте с оцет. Затворете добре буркана и го оставете на тъмно за две седмици. След това прецедете течността, а когато искате да я използвате, я разреждайте с вода в съотношение 1:1. Сместта е чудесна за почистване на стари петна от мазнина в кухнята.

Ако от хладилника излиза неприятна миризма, е време да бъде почистен. Но ако времето не ви стига, може да вземете временна мярка, като наслагате вътре кори, върху които е останала малка част от сърцевината на лимона.

Микровълновата фурна също може да се почисти с лимонени кори. Трябва да ги поставите вътре, но в стъклен съд с вода. Включете печката за 5 минути, така че водата да кипне и да образува пара. След това изчакайте 5 - 7 минути, за да може парата да размекне мръсотиите, и изчистете с влажна кърпа.

Може да полирате метал, като потопите меката страна на кората в сол или сода и търкате съответната повърхност.

Ако в дома ви има мравки, лесно ще ги прогоните, като на местата, на които се движат, поставите кори от лимони. От аромата на цитруса бягат също бълхите и хлебарките.

Лимонените кори са отлично средство за дезинфекция на дъските за рязане без значение от какъв материал са направени. Достатъчно е да ги натъркате и да оставите за известно време, преди да изплакнете с чиста вода.

Тези, които обичат да използват кафява захар, са забелязали, че тя по-често от бялата се втърдява. Това може да се избегне, ако в нея се поставят лимонени кори. Преди това обаче трябва да са добре почистени от кожата и да са леко изсушени във фурната.

Те ще послужат също и като скраб за кожата, ако ги нарежете на ситни парченца, към които добавите малко кристална бяла захар.

Петна от лак върху ноктите ще премахнете чрез натъркване с кора.

Ако не сте измили навреме рендето, което сте ползвали, по него остават неприятни следи. Отстранете ги, като натъркате с лимонена кора, а после измиете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X