Напишете дума/думи за търсене

Различни приложения на оцета в домакинството

Използваме го всеки ден основно като добавка в салатите. А би могъл да служи в много други ситуации от ежедневието ни. С оцет може добре да се чисти, да се премахват неприятни миризми, да се поддържа добрия вид на куп вещи. Ето някои полезни негови приложения.

Цветовете

Ако имате опасения, че материите ще загубят от цвета си по време на пране, ги накиснете за 15 минути в хладка вода с оцет. Чак след това ги пуснете в пералнята.

Избелване

Оцетът помага да избелването, като се добавяй в пералнята, когато ще я пускате на програмата за допълнително пране. За отстраняване на миризмата на оцет, пуснете още едно изплакване.

Огледалото

За неговото излъскване оцетът е отлично средство, най-вече защото не оставя следи. Домашен почистващ препарат може да се направи лесно от равни части вода и оцет.

Остриета

Обикновени и градински ножици, ножове и други остриета също се чистят добре с оцет. Полейте с него това, което искате да оправите. Посипете малко сол и после търкайте с тапа от вино. Когато прецените, че всичко е наред, изплакнете и подсушете, за да предотвратите появата на ръжда.

Тапицерии

По-старите тапицирани мебели с времето абсорбират различни миризми, особено ако са в помещения, в които се пуши. Същото се отнася за килимите и мокетите. За отстраняването на натрапчивия неприятен мирис помага оцетът. Сложете от него в широка чиния и я оставете една нощ в съответното помещение.

Кофата за боклук

Дори и да изглежда добре почистена, тя все пак събира неприятна миризма. Ще бъде премахната, ако изтъркате вътрешната част с четка, която потапяте в разтвор от оцет и топла вода. После трябва само едно изплакване.

Мравки

Те не обичат оцет, затова ще ги прогоните, ако по пътечките, които са си направили, разлеете разтвор на вода и оцет в равни части.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X