Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако домът ни мирише лошо?

 Знаем, че лошата миризма в дома няма как да се елиминира, ако не премахнем източника. Той може да е боклук, немити съдове, развалена храна, мръсни плодове и зеленчуци, дори мръсни обувки и дрехи. Проблемът е особено остър през зимата, когато доста по-рядко проветряваме и е твърде възможно да стане натрупване на неприятни миризми. Нужно е първо те да бъдат отстранени, а след това да се работи за създаване на аромат, който да е приятен, и да носи спокойствие и усещане за уют.

Най-бързият начин е да сложите на тих огън вода с резени лимон или грейпфрут. Към това може да добавите любими билки – мента, лавандула, листа от роза и т.н.. Капакът на съда не бива да се затваря докрай, а да се остави така, че леко да се стеле пара. С този метод домът може да подготви за посрещането на гости или просто да се създаде специална атмосфера преди лягане. При втория повод е нужно добре да се прецени какви да са билките..

Ароматните свещи също са добър вариант, дори и когато не са запалени. Затова докато дойде време да ги използвате, без колебание ги съхранявайте сред дрехи, спално бельо, кърпи. Тъканите попиват хубавите миризми, което ги прави свежи. По същия начин може да използвате и сапуните, преди да започнете да ги употребявате. Изпраните чаршафи, особено, ако са минали и през омекотител, също са отличен източник на приятна миризма. Съхранявайте ги в гардероба без да са притиснати и винаги да са най-отгоре. Така при всяко отваряне, ще се усеща свежест.

Желаният аромат може да се постигне и с употребата на масла за ароматерапия. Става като напоите малки тампони с любимото масло и ги поставите в подходяща купичка, чието оформление остава за фантазията ви. А пък ако предпочитате малки шишенца, сложете в тях дървени пръчици, които ще се напоят с аромата на маслото и ще го разпръсват при всеки полъх в жилището. Използвайте този дискретен метод и за банята и особено за тоалетната.

Някои хора харесват много ароматизаторите за коли. Можете да ги ползвате и у дома, но без да ги поставяте на решетките на отдушниците. Просто защото тяхната функция е да дърпат въздуха и това, което ще постигнете, е да ароматизирате приятно инсталацията.

Любителите на цветята могат да се възползват от хобито си, като изберат и някои с по-силна миризма. Такива са мушкатото, арабски жасмин, стаен евкалипт, гардения.

Не забравяйте, че един от любимите аромати, особено през зимата, е този на домашно печиво. Изобщо не е необходимо да приготвяте нещо сложно. Достатъчно ще е да направите бързи кифрички с канела. Дъхав аромат из дома ще се разнесе и ако имате бутер тесто. Размразете го и си оформете парчета или листове, според желанието. Поръсете ги със захар и канела и сложете да се пекат за около 10 - 15 минути във фурна с температура 200 градуса. Не просто ще мирише хубаво у дома, а ще бъде и много вкусно. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X