Напишете дума/думи за търсене

С какви храни да преборим лошия дъх

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - от него страда горе-долу всеки 4-и човек. Неприятната миризма, която устата излъчва постоянно, а не от време на време, се нарича халитоза.

Невъзможно е да се отървете от нея само с хигиена,

дори да миете зъбите си час по час. Идете на лекар.

Такъв е съветът на д-р Харолд Кац. Зъболекарят – възпитаник на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, е основател на “Брет къмпани” – център, който изследва причините и лекува този не само медицински, но и социален проблем.

Причина за “миришеща уста” може да са заболявания, лекарства, алкохол, цигари, храни. Те създават

благоприятна среда за бактерията анаероб, която произвежда сяра

и съответно халитоза.

За съжаление, зловонното си дихание не можете да установите сами, дори и да дишате в шепата си, защото сте свикнали с него, твърди докторът. Еволюцията е намалила усета на човека към собствените му миризми, за да различава по-добре външните.

Ако ви е неудобно да попитате близък приятел или роднина, има два начина да установите има ли проблем, въпреки че и те не са сигурни, обяснява д-р Кац. Единият е да обършете с марля езика си и да проверите има ли отблъскващ мирис и жълти петна. Ако е така, това значи наличие на сяра и съответно лошо ухание.

Другият е да оближете ръката си и, когато след 10-ина секунди изсъхне, да я подушите. Може да помиришете и конеца, с който си чистите зъбите. Обложеният език също е признак.

Най-сигурният начин обаче е да се посъветвате с лекар или зъболекар и да бъдете пределно откровени за евентуалните причини. А те са много.

Сред най-честите причини е сухата уста

- липсата на достатъчно слюнка. Това става при прекаляване с цигари и алкохол. Но в 10% от случаите източникът е болест. Устата на много хора, които страдат от диабет, белодробни, чернодробни и бъбречни болести, рак, дихателни инфекции, нарушения в метаболизма, мирише лошо, защото съхне.

Подобен резултат може да имат синузитът, пневмонията, бронхитът, хремата и храчките и други заболявания, засягащи дихателните пътища. А също ангината, температурата, гъбичните инфекции в устата, възпалението на венците.

Определени лекарства също са свързани с лошия дъх – антидепресанти, хапчета срещу високо кръвно налягане и алергии. Те намаляват отделянето на слюнка и водят до пресъхване на устата. Зловонието може да се дължи и на

болни зъби, дехидратация и недостиг на цинк

Но противно на популярното схващане, то не идва от проблеми със стомаха – между него, тънките и дебелото черво няма отворена връзка с хранопровода и устата. Оттам може да излиза миризлив газ, но не и лош дъх.

Почиствайте редовно плаката и зъбния камък, като посещавате зъболекар поне 2 пъти годишно – това е най-лесният начин да се справите с проблема.

Освен цигарите и алкохола, които пресушават устата, сред честите причини за лошия дъх са хъркането и дългото говорене.

Синдрома причиняват и някои пасти за зъби с натриев лаурил сулфат (SLS), който прави пяна, но няма почистващ ефект и може да ви докара стоматит.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X