Напишете дума/думи за търсене

С какви храни да преборим лошия дъх

Избягвайте водата за уста със спирт

- той има пресушаващ ефект, временно ароматизира, но не убива бактерията, обяснява д-р Кац във в. “Дейли мейл”.

При халитозата няма дискриминация – тя поразява еднакво и дамите, и господата. Но някои хормонални промени при жените също изсушават устата и водят до лош дъх – хапчета срещу забременяване, бременност, менструация.

Когато устата ви мирише неприятно, самочувствието ви страда. Затова да съобщиш на някого за това, е трудно. Помните приказката, в която

един дървар казал на мечката, че има лош дъх, а тя му посочила брадвата

с думите: “По-добре да ми бе отрязал лапата, отколкото да ме обидиш така”.

Няма лесен начин да уведомиш хората, които имат халитоза, но не знаят. Най-добре е това да направят директно, но тактично, най-близките – съпрузи, родители, деца, верни приятели. Като им посочат и начини да се преборят с това, съветва д-р Кац.

Яжте храна с фибри, избягвайте месо, мляко и кафе

Когато халитозата не е хронична, а от време на време, причината може и да е храна. Всички знаем за чесъна и лука, които имат серни компоненти.

С протеините си пък месото, млечните продукти, рибата и морските дарове хранят анаеробите. Рафинираната захар - също.

Кафето и соковете със своята киселинност допринасят за проблема.

Хранете се редовно 3 пъти на ден плюс две леки закуски – това намалява халитозата. Яжте храна с фибри. Свежите зеленчуци и плодове съдържат витамини и минерали, укрепват зъбите и венците.

Абразивните храни – ябълка, морков, целина, почистват зъбната плака. Тъй като тези пресни продукти съдържат много вода, стимулират отделянето на слюнка, която отмива миризмите. Отделно пийте много вода – дехидратацията е пагубна за състоянието на устната кухина.

Срещу халитоза помагат зеленият и черният чай - те съдържат полифеноли, които елиминират сярата и устните бактерии.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X