Напишете дума/думи за търсене

Най-добрите и най-лошите диети на 2017

Опитвате се да отслабнете, но все не попадате на точната диета? Случва се на всекиго. Трябва да се има предвид, че всяка диета е съставена по различен начин и отговаря на различни критерии. Съответно изпълнява различни функции. Американският сайт U.S.News, цитиран от сп. TREND, класира най-актуалните диети за тази година според онова, което целите с нея.

Най-добрите универсални диети:
#1 Диетата DASH
#2 Средиземноморската диета
#3 Инстинктивна диета

За топене на килограми:
#1 Точковата диета Weight Watchers
#2 Диетата на Джени Крейг
#3 Диетата Volumetrics

За диабетици:
#1 Диетата DASH
#2 Средиземноморската диета
#3 Инстинктивна диета

За бързо отслабване:
#1 HMR програма
#2 Точковата диета Weight Watchers
#3 Диета The Biggest Loser

Добри за сърцето:
#1 Диетата DASH
#2 Диетата на д-р Орниш
#3 TLC диета

Най-лесни за следване:
#1 Диетата за увеличаване на фертилността
#2 Средиземноморската диета
#3 Инстинктивна диета

Диетата DASH е една от най-популярните лечебни диети в света през последните години, която е подходяща и за хора с високо кръвно налягане. С нея първите видими резултати са само след две седмици! Тя повелява да се ядат главно плодове и зеленчуци както в основните хранения, така и между тях. Могат да присъстват и млечни изделия, но трябва да са нискомаслени. Изключват се червеното месо, захарта, алкохолът, газираните напитки, както и всички храни и напитки, които повишават нивата на лошия холестерол. Солта и солените храни почти се изключват от менюто.

Средиземноморската диета съветва да се хапват много зеленчуци, риба и морски дарове и моно-ненаситени мазнини (ядки, зехтин и др.) и по-малко зърнени, бобови и наситени мазнини (месо и млечни). Това е единствената диета, призната от специалисти в различни области, включително в Харвард, за здравословна и обещаваща дълголетие. Според английско медицинско изследване средиземноморската диета е ефективна колко други нискомаслени диети, но за разлика от тях тя не предизвиква забавяне обмяната на веществата.

Инстинктивната диета е разработена в американския университет „Тафт“ и се основава на петте хранителни инстинкта. Състои се от три части – първата е по-скоро подготовка, като се консумират потискащи глада храни като богати на фибри растителни продукти. Втората, която трае месец и половина, е същинската част, в която обаче е позволено голямо разнообразие от храни. В третата част на диетата се придобиват уменията за поддържане на идеалната форма завинаги.

Точковата диета Weight Watchers се базира на качествени белтъчини и фибри, които потискат чувството за глад. При нея е необходимо всекидневно да се броят калории, но не само те. Тя предлага таблица с храни, всяка от които носи определен брой точки. Спазващият диетата няма право да превишава съответните точки всеки ден. И тъй като храните, които са богати на крехки белтъчини и фибри, носят най-малък брой точки, човек е стимулиран да консумира основно тях. Реално няма забранени храни.

В Щатите диетата на Джени Крейг все още е изключително популярна. Тя представлява цяла програма със съвети за хранене, движение и начин на мислене. И отново се случва на етапи. В първия етап се консумират любими храни, но в малки количества. Във втория се включват практики за подобряване на тонуса, а в третата фокусът е върху това как резултатите да бъдат запазени за продължителен период от време. Диетата на Джени Крейг изключва от менюто богатите на мазнини и калории храни и стимулира хапването на малки порции, но често, на храни, които са здравословни и не влияят на теглото.

Диетата според обема Volumetrics е разработена от проф. Барбара Ролс и изповядва теорията, че организмът не бива да се лишава от храна. Тя набляга на храни с високо съдържание на вода като зеленчуци и ястия като супи, на мазнини, които са здравословни, като риба и ядки, както и на фибри, които също засищат. Маслото и сладкишите са почти изключени от нейния план, затова пък човек рядко може да почувства глад, ако я следва.

The Biggest Loser е името на друга високоефективна диета, което идва от едноименното телевизионно предаване по NBC. Участниците в него спазват следната схема на хранене: 4 порции плодове и зеленчуци, 3 порции крехки белтъчини, 2 порции пълнозърнести храни и 1 порция други храни. Този начин на хранене се съчетава с редовни тренировки и поне 1,5 л вода на ден.

Диетата на д-р Орниш е известна още като „Яж повече и отслабвай!“ Доктор Дийн Орниш става популярен със своите успехи в областта на сърдечно-съдовата медицина. Само чрез хранене той успява да предотврати артеросклеротичните промени в сърдечните съдове. Той го прави възможно, като комбинира хранителен режим и подходящи физически упражнения. Неговата диета не ни ограничава колко калории да поемем. Тя ограничава единствено източниците на тези калории. Според д-р Орниш винаги може да се хапват плодове, зеленчуци, зърнени храни и бобови растения. Яйцата и млечните продукти следва да се ползват умерено, а месото, захарта, алкохолът, всички приготвени извън дома храни, ядките и пълномаслените млечни продукти са забранени.

Дотук всяка едно от диетите е здравословен вариант да се влезе във форма. За съжаление сред най-популярните режими на хранене в цял свят присъстват такива, за които медицината предупреждава, че са рискови. Трите, които тази година печелят Златните Малинки в диетите, са Whole30, режимът на Дюкан и Палеодиетата. Какво представляват?

Whole30 продължава само месец, но е изключително крайна диета. Забранява се дори човек да се мери, докато я провежда. Забранява консумацията на плодове, захар от всякакъв вид, бобови, зърнени, млечни, алкохол, бели картофи. Позволява месо, морски дарове, яйца, зеленчуци, ядки и семена. Специалистите са убедени, че Whole30, както и Палеодиетата са опасни, защото изключват от менюто цели важни групи храни. При палеодиетата може да се хапва месо, риба, яйца, ядки, плодове, корени и зеленчуци – все неща, които могат да се набавят по естествен път в природата. Палеодиетата носи названието си от старокаменната епоха „палеолит“ и е известна още като „диета на пещерния човек“. В оригиналния й вариант цялата храна трябва да бъде набавяна по естествен път, но тъй като това в съвременни условия е почти невъзможно, спазващият палеодиетата трябва да се опитва да се храни с изцяло органично чисти продукти.

Диетата на Дюкан също има завидно количество поддръжници в целия свят, но за поредна година оглавява класацията на най-лошите диети. Тя е високопротеинова и нискокалорична и не се фокусира върху приетите калории. Човек може да си хапва колкото иска, стига да консумира главно протеинови продукти. Като много диети и тя преминава през няколко етапа, като през първия се отслабва с почти килограм на ден. В същото време обаче режимът на Дюкан води до загуба на енергия, запек, лош дъх и редица други неприятни ефекти. Също като Whole30 и Палеодиетата той е опасен, защото изключва основни групи храни, с което застрашава доброто функциониране и здравето на организма.

В последния брой на списание TREND ще научите всичко най-актуално за добрата форма и начин на живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X