Напишете дума/думи за търсене

За какво сигнализира сухотата в устата

Никой не мисли, че сухотата в устата е проблем, докато не започне да забелязва липсата на слюнка. Медицинското наименование на това състояние е ксеростомия. Това е често срещан симптом и обикновено е страничен ефект от приемането на определени видове лекарства. Но сухотата в устата може да е следствие от денталния ви статус, затова не отлагайте лечението, защото слюнката почиства устата от храна и бактерии и действа като част от храносмилателния процес.

Причини и сигнали за сухота в устата

1. Тя може да се случи поради стрес и дехидратация. Слюнчените жлези може да спрат да произвеждат достатъчно слюнка в тези случаи.

2. Според статистиката има 400 лекарства, които може да причинят ксеростомия. Проверете страничните ефекти на медикаментите, които приемате. Болкоуспокояващите и антидепресантите често имат този страничен ефект.

3. Ксеростомията може да сигнализира за кариеси. Когато нямате достатъчно слюнка, не може да неутрализирате киселините в устата и да почистите храната и бактериите от нея.

4. Сухата уста може да бъде сигнал за гъбична инфекция и кандидоза. Може да имате лош дъх и да изпитвате трудности при преглъщането.

5. Може да имате увреждане на нерва, който сигнализира на слюнчените жлези да произвеждат слюнка.

Как да преодолеете този проблеми

1. Пийте много вода

Дехидратацията е често срещана причина за сухота в устата. Лекарите препоръчват пиенето на 8 чаши вода на ден. Това е приблизително 2 литра вода.

2. Избягвайте напитките с кофеин

Забелязали ли сте, че след като пиете кафе, може да сте по-жадни през деня? Избягвайте напитките с кофеин, защото кофеинът е диуретик, който причинява загуба на течности. Кафето и чаят може да влошат сухота в устата.

3. Яжте кисела храна и лимони

Киселата храна стимулира слюнчените жлези. Изстискването на половин лимон в чаша вода е идеалното решение. Но внимавайте с това, защото киселината от лимона може да навреди на зъбния емайл.

4. Избягвайте тютюневите изделия

Тютюнът може да намали производството на слюнка, особено ако приемате лекарства по едно и също време. Освен това катранът от цигарите може да раздразни слюнчените жлези.

5. Смучете бонбони без захар

Това ще ви даде краткосрочно облекчение. Но задължително бонбоните трябва да са без захар, за да избегнете появата на кариеси.

6. Защитете сухите устни

Използвайте хидратиращ балсам или червило. Сухите устни причиняват повече

дискомфорт, ако имате ксеростомия.

7. Поддържайте добра хигиена на устната кухина

Погрижете се за хигиената на устата си. Мийте зъбите си поне два пъти на ден, използвайте вода за уста, дъвчете дъвка без захар и редовно посещавайте зъболекаря си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X