Напишете дума/думи за търсене

7 причини за металния вкус в устата

Няма човек, който да не е усещал вкуса на стотинки в устата си. Това състояние колкото е често срещано, толкова може и да е индикация за сериозни заболявания като проблеми с черния дроб и бъбреците, недиагностициран диабет и определени видове карцином.

Няма място за притеснение, ако общото ви здравословно състояние е добро.

Ако металният вкус в устата е единственото ви оплакване, причина за него може да бъдат предписани лекарства или временно неразположение, различно от заболяване.

Лоша орална хигиена

Ако не посягате редовно към четката и конците за зъби, нищо чудно да си докарате проблеми с венците, гингивит, парадонтоза и инфекции на зъбите.

Предписани лекарства

Антибиотикът тетрациклин, литиумът, който се използва при определени психиатрични състояния, някои медикаменти за сърце може да причинят метален вкус в устата. Тялото ни абсорбира лекарството и вкусът му се проявява в слюнката. Илачите също може да причинят суха уста, особено антидепресантите.

Предозиране с витамини

Мултивитамините, съдържащи тежки метали като цинк, мед и хром, в това число витамините за бременни и хранителните добавки като желязо и калций, може да предизвикат метален вкус. Обикновено той изчезва, след като организмът успее да преработи витамините или лекарството. Ако това не се случи, проверете дали не сте предозирали с приема им.

Инфекции

Възпаленията на горните дихателни пътища, настинките и синузита променят вкуса в устата. Това определено представа да е фактор, в момента, в който оздравеем.

Бременност

По време на ранните етапи на бременността някои жени усещат промяна във вкуса на устата си, приличащ доста на шепа жълтици.

Деменция

Хората, страдащи от деменция, се сблъскват с различни вкусови анормалности, тъй като вкусовите рецептори са свързани с нервите в мозъка. Металният вкус в устата е се обяснява с недостатъчно добре работещия мозък на пациента.

Излагане на химикали

Ако имате досег до олово или живак, то със сигурност вдишвате доста от тези субстанции. Това със сигурност най-малкото ще ви сдобие с метален вкус в устата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X