Напишете дума/думи за търсене

Домашни лекове при зъбобол

Чува ли сте много версии по въпроса. Някои препатили се кълнат в ефективността на домашните лекове, други никога не са разчитали на тях и категорично ги отричат. Истината е, че единствено намесата на зъболекаря, е начинът да се отървете от неприятната болка. Но визитата при него често не може да се случи на мига. Временно опитайте да облекчите страданието си с домашен лек. Нищо специално, вероятно вече имате необходимото вкъщи.

Солена вода
Понякога положението се влошава бързо, а времето до часа при стоматолога ви се вижда безкрайно. Опитайте с обикновено изплакване на устата със солена вода. Сложете половин чаена лъжичка сол в чаша вода, жабурете и изплюйте, без да поглъщате солената вода. Добре е също да почистите с конец около болящия зъб, за да премахнете евентуални остатъци от храна, които дразнят.

Студен компрес
Ако бузата ви е подута, наложете плик с лед, завит в кърпа. Задръжте го за около 15 мин, но не прекалявайте с охлаждането. Не пренебрегвайте състоянието си и потърсете квалифицирана помощ, колкото се може по-бързо. Възможно е възпалението да е по-сериозно, отколкото очаквате и да се пренесе към съседен зъб или челюстта.

Масло от карамфил
То има мощно антиоксидантно и антисептично действие. Натрийте зоната с етеричното масло или сложете на зъба памуче, напоено с него. Може да подправите и обичайния чай, който консумирате, със сушен карамфил за облекчаване на състоянието.

Съвет: Ментовият чай е подходящ за намаляване на болката. Запарете за 20 минути 1 ч.л. сушени ментови листа в чаша вода. Щом се охлади, прецедете и жабурете с отварата. Напоено с вода пакетче черен чай, наложен на болния зъб за кратко, също може да помогне.

Чесън
Ако смятате, че може да понесете специфичния вкус и оставащия в устата дъх след това в името на по-малко зъбобол, опитайте. Сдъвчете скилидка чесън откъм проблемния зъб. Или я разрежете на две и натрийте мястото около него.

Криомасаж
Не, не става дума да слагате лед на зъба или на подутия венец. С кубчето натрийте определена точка на лявата или на дясната ръка в зависимост от това от коя страна е болният ви зъб. Сложете леда на дланта в зоната между палеца и показалеца и масажирайте, докато място изтръпне. Бабини деветини, бихте казали, но не пречи да опитате.

Без значение обаче дали и за колко време някои от домашните лекове ще повлияят на състоянието ви, не пропускайте визитата при стоматолога, за да не се задълбочи проблема.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X