Напишете дума/думи за търсене

Кандидоза - как да я познаем

Кандидоза

Обикновено смятаме, че това заболяване се диагностицира от гинеколог. Но гъбичките на устната кухина не се срещат толкова рядко. Най-често от тях страдат децата до 3-годишна възраст, при които имунната система все още не е напълно формирана. От това заболяване страдат и възрастните хора, а също и тези със слаб имунитет. Причинител са гъбичките от рода Candida, които живеят в устната кухина и на здравите хора. При промяна на киселинно-алкалния баланс на устната кухина в полза на киселинността, те започват активно да се размножават и провокират развитие на кандидоза.

Симптоми: Бели налепи по небцето, вътрешната страна на бузите, венците и езика, усещане за парене в устата, загуба на вкус.
Какво я провокира: Може да е едно от проявленията на заболявания на кръвта, стомашно-чревния тракт и туберкулоза. В рисковата група попадат хората, които са минали дълъг курс на лечение с антибиотици.
Лечение: Преди всичко се предписват противогъбични препарати, които се подбират, след като се вземат предвид съпътстващите заболявания (ако има такива). За локално лечение се препоръчва жабурене с алкален разтвор – например сода. Оздравяването се ускорява с коригиране на храненето. По време на лечението трябва да изключите от менюто си простите захари – излишъкът им в храната провокира размножаване на причинителя на заболяването.

-----
Важно!
Мерките за профилактика на за заболявания на устната кухина не са сложни – спазвайте елементарни правила за хигиена, почиствайте правилно зъбите и езика, избирайте грамотно четката си за зъби и я сменяйте редовно. Лекувайте на време кариеса и посещавайте кабинета на стоматолога на всеки шест месеца.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X