Напишете дума/думи за търсене

Как да преборим грипа и настинката с хлебна сода

В сезона на гриповете и настинките е добре човек да познава и алтернативни методи за лечение, които са безвредни и често пъти се оказват много по-ефективни от скъпоструващите лекарства.

Хлебна сода има във всяка къща, а благоприятното й действие върху горните дихателни пътища е сигурно. Ето защо ви предлагаме няколко лесни рецепти, които ще облекчат кашлицата ви или болките в гърлото и ще ви помогнат да се чувствате добре.

Кашлицата е различна

Ако тя се е появила заедно с простудата, лечението трябва да бъде едно, ако е предизвикана от алергия, то лечението е друго. При простудните заболявания кашлицата е от различен тип: влажна, суха, натрапчива. При лечението на всички видове кашлица докторите препоръчват да се пие много, тъй като при обилно постъпване на течност в организма се ускорява отделянето на секрет от дробовете.

Влажна кашлица

Обикновено се съпровожда със секрет. В повечето случаи възниква поради поражение на дихателните пътища (долните). При подобна кашлица трябва да се отделя особено внимание на секрета. Той може да бъде различен, при слаби възпалителни процеси – прозрачен, при продължителен хроничен бронхит – гноен, при възпаление на белите дробове, туберкулоза и други тежки заболявания с възможност за кръвотечение – със следи от кръв. При този вид неразположение също така ефективно помагат народните средства срещу кашлица, излекували много болни.

Ако имате влажна кашлица с трудно преминаващ секрет, то са нужни отхрачващи средства. Добро средство е хлебната сода. Тя може да се приема във вид на воден разтвор, затова може да се разтвори 1/2 чаена лъжичка в 100 мл топла вода и се приема 2 пъти на ден преди хранене. Тя може да се добави в разтвор за инхалации с пара.

Запарка от цветове или плодове от калина, обикновена малина – природни муколитици. Може да се сварят листа от подбел, живовляк, риган, блатен багулник. В тревните запарки е полезно да се добави хлебна сода (на 200 мл настойка 1/4 чаена лъжичка хлебна сода). Ако ви мъчи суха, непродуктивна кашлица, ще ви помогнат настойки от следните растения: корен от сладник, бяла ружа, термопсис, теменужка, подбел с хлебна сода. Всички тези народни средства ще ви помогнат, когато отделяте трудно храчките. Добре действат пъпки от бор или зърна от овес, ечемик, сварени в мляко с щипка хлебна сода.

Суха кашлица

Възниква поради отока на обвивката (слизеста) на гърлото, при това течността от секрета не се отделя. Причина за възникване – възпаление на трахеята, гръкляна, носоглътката. Звукът на кашлицата има “лаещ” характер. Тя обикновено много изморява болния, нарушава съня, появява се психологично и физическо чувство на дискомфорт. Подобен вариант на кашлица задължително трябва да се потиска, да се прилагат народни рецепти срещу кашлица.

При суха кашлица са полезни содените инхалации. Вие можете да направите това в собствената си баня, включвайки горещата вода на максимум и разтваряйки във водата хлебна сода. Също така може да подишате, покривайки се с кърпа, запарки от листа от салвия, евкалипт, бреза, мента, подбел, звъника, обикновен риган, дива мащерка, цветове от аптечна лайка, невен. В запарката от треви е добре да се добави хлебна сода. Полезно е да се дишат пари от сварен картоф, смесен с прах хлебна сода или алкални минерали. Може да се правят инхалации с разтвор от сода, като се добави запарка от обикновен риган или аптечна лайка. А може да се възползваме от такава рецепта: вземат се листа от подбел или дива мащерка, заливат се с гореща вода, може да се добавят 1–2 чаени лъжички хлебна сода и да се капнат няколко капки евкалиптово или ментолово масло.

Лечението на сухата кашлица и нейното смекчаване изисква по-често да се използват течности, пийте повече, по-добре пийте алкална минерална вода.

Сварете в чаша вряла вода (в термос) 2 чаени лъжички корени от висок девесил и 1/5 чаена лъжичка хлебна сода. Приемайте отварата 3 пъти на ден, половин час преди хранене, по 1/3 чаша. Тази рецепта се използва като отхрачващо средство при суха кашлица. Втори вариант: заливат се с 2 чаши вода 1 супена лъжица корени от девесил и 1/4 чаена лъжичка хлебна сода, вари се 15 минути на слаб огън, охлажда се и се прецежда. Приема се по 2 супени лъжици на всеки час през целия ден.

Ако ви мъчи суха, продуктивна кашлица, то ще ви помогнат настойки от следните растения: корен от малц, бяла ружа, термопсис, теменужка, подбел (на 200 мл настойка 1/4 чаена лъжичка хлебна сода).

Много хора едва ли не от детството си знаят, че гаргара с топъл соден разтвор е полезна при кашлица и болки в гърлото, тъй като тя разрежда секрета. Не по-малко полезно в този случай е пиенето на горещо мляко със сода (пропорции: 1/2 чаена лъжичка сода в една чаша мляко). Особено ефективно е това средство, когато се пие вечер, непосредствено преди сън. Важно е от момента на последния прием на храна да са минали не по-малко от два часа.

Преди закуска и вечеря е необходимо да се изпива половин чаша вода с разтворена в нея щипка сол и ? чаена лъжичка сода. Но по-добре е това средство да се използва като спомагателно.

Независимо от причината за сухата кашлица болният може да се излекува и с помощта на инхалации със сода. В чайник наливате чаша вода, добавя се 1 супена лъжица сода, сместа се нагорещява до кипене, а след това се поставя на носа на чайника тръбичка от чиста хартия. Горещите пари се вдишват в течение на 10 – 15 минути, докато започне отделяне на секрет.

Отлично помага гореща смес на сода с пюре от картофи. Сварете няколко картофа с обвивката. След това горещи ги направете на пюре и го добавете към водата. Направете 2 – 3 питки, увийте ги в топли кърпи, сложете 2 питки на гърдите, а една – на гърба между лопатките. Следете питките да са горещи. След това увийте болния в топло одеяло и го сложете в леглото. Отстранете питките само тогава, когато изстинат. Изтрийте болния и непременно го преоблечете с други дрехи.

За намаляване на обривите от висока температура

Приемете топла вана, за това не използвайте резки миещи средства. Подсушете се с кърпа и нанесете смес от хлебна сода и вода на участъците, където имате обрив от високата температура, оставете сместа за 1 или 2 часа.

Сода за лечение на гърлото

• Заболявания на гърлото и устната кухина могат да бъдат лекувани със силен разтвор на сода, използвайки метод за изплакване. Вземате 2 чаени лъжички сода и ги разтваряте в 1 чаша топла вода. Използвайте изплаквания 5 пъти на ден и повече. Такъв метод ще ви избави от зъбни болки и ще ускори овладяването на флюса (възпаление на надкостницата). Содата е способна да неутрализира действието на киселините, които се образуват в гърлото при фарингити, ангина и всякакви други заболявания. Болката и възпалението моментално ще преминат.

• Содата помага и за премахване на секрета в гърлото. Пийте на гладно приготвения разтвор от сода – 3 пъти на ден. Вземете половин чаша топла вода и разтворете в нея една щипка сол и 1/2 чаена лъжичка сода.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X