Напишете дума/думи за търсене

Ретро съвети за идеални домакини

За разлика от бабите и майките ни, днес все по-малко жени могат гордо да се окичат с титлата „образцова домакиня”. Спомнете си техните безценни съвети, устояли проверката на няколко поколения, за да улесните живота си.

За да отстраните неприятния мирис от кожата на ръцете си, след като сте рязали лук или чесън, просто ги потъркайте с лъжица от неръждааема стомана – тя ще абсорбира миризмата. Счуканите зърна от кафе вършат подобна работа. Друг начин е преди да режете лука или чесъна, да натриете ръцете си с растително масло: то ще попречи миризмата да навлезе в кожата.

Ако пресолите супата, пуснете вътре цял картоф – той ще „обере” солта.

За да почистите съдове от чугун, не е нужно да използвате измиващи препарати. Достатъчно е само да ги изтъркате със сол и след това да избършете със суха хартиена салфетка.

Прясното мляко е изкипяло? Изобщо не е вярно, че не става за пиене и трябва да се изхвърли. Според бабите ни, то е напълно годно за консумация.

За да почистите котления камък, кипнете вода и оцет в съотношение 1:1, изтъркайте повърхността, след което минете с влажна кърпа.

Ако изгори оризът, сложете върху него филия бял хляб за 5 – 10 минути – тя ще премахне вкуса на изгоряло.

Ако се съмнявате дали яйцата са пресни, сипете в съд около 10 см вода и пуснете яйцата вътре – пресните трябва да останат на дъното.

За да се отървете от мравките, намерете дупката, от която излизат, и изстискайте около нея вазелин или мазен крем. Ако минават под вратата, теглете там една линия с тебешир – те няма да могат да я пресекат.

Когато приготвяте пуканки, накиснете царевичните зърна във вода за 10 минути, след което ги изсушете – така пуканките ще станат по-бързо и ще бъдат по-пухкави.

Не съхранявайте бананите заедно с другите плодове – те отделят газ, който е причина за по-бързото им завяхване и разваляне.

За да не прорастват картофите, сложете между тях ябълка.

Остатъците от вино може да замразите във формички за лед и след това да ги добавяте към супи или сосове.

За да почистите буркани, кани и вази, ги напълнете с вода и пуснете вътре две таблетки Алка Залцер. Мехурчетата ще свършат цялата работа.

Охладената вода, останала след варене на картофи или макарони, може да ползвате за поливане на стайните растения – хранителните вещества, останали в нея, имат чудесно действие. За тази цел може да използвате и водата от аквариума, която е богата на азот и фосфор.

Използвайте смес от сода за хляб и оцет, за да почистите мивката, печката и тоалетната.

Ако се изгорите, намажете мястото с горчица и оставете за известно време – тя ще намали болката и ще предотврати появата на мехури.

За да отстраните петната от алуминиевите тигани, кипнете вътре малко вода с една нарязана ябълка. Като бонус ще получите приятен аромат в цялата кухня.

За да премахнете петната по ръцете си от плодове и зеленчуци, ги натъркайте със суров картоф. Оцетът също помага.

Когато хлябът започне да засъхва, сложете при него парче целина – така отново ще стане мек и вкусен.

Ако супата, ястието или сосът станат твърде мазни, сложете в тенджерата или тигана кубче лед – то ще привлече около себе си мазнината и ще ви позволи да я съберете и отстраните от ястието.

За да използвате повторно растителна мазнина, поставете вътре тънко парченце джинджифил – то ще обере предишната миризма.

Ако в кожата ви е влязло трънче, потопете пръста в чаша с прясно мляко, в която сте сложили парченце хляб – тази смес ще „издърпа” трънчето.

При натъртване поставете на мястото памук, напоен с оцет – освен че ще облекчи болката, той ще предотврати появата на синини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X