Напишете дума/думи за търсене

Изборът на съдовете, в които готвим, е много важен

Да приготвяш ястия за любими хора и приятели в удобни и красиви съдове е истинско удоволствие. За да е здравословна храната, сготвена в тях, е важно, когато ги купуваме, да се съобразяваме със свойствата на материала, от който са изработени, да знаем как да ги използваме оптимално и как да ги поддържаме.

Предимства и недостатъци на различните материали

Известно е, че най-добри за приготвяне на здравословна храна са емайлираните съдове, както и тези от стъкло и керамика, които не взаимодействат с храната за разлика от металните. Специалисти съветват дори отвари и запарки от билки да се приготвят в емайлирани или стъклени съдове.

От чугун

Чугунените съдове са най-дълготрайни, загряват се по-бавно, но дълго задържат топлината и я разпределят равномерно, не се драскат.

Подходящи са за задушени блюда, месо, зеленчуци, ориз. Чугунените тигани са превъзходни за пържене на зеленчуци, месо, палачинки, катми и могат да се използват освен на котлона, във фурната и върху огън.

Важна подробност за вегетариаците и страдащите от анемия е, че храната, приготвена в него, естествено се "зарежда" с желязо, което лесно се усвоява от организма.

Тук важи правилото – приготвената в тях храна трябва да се прехвърля след това в друг съд.

Неудобство е, че са тежки, изискват специална грижа и не са евтини.

Съвет:

Новият тиган се измива, подсушава, намазва се с олио и се "изпича" във фурната на 180 градуса за час. После се избърсва с памучна кърпа и е готов. След готвене не се мие, защото ще ръждяса, а се изтрива с едра морска сол и се забърсва. След като се използва няколко пъти, образува покритие, което го прави по-практичен за готвене, а храната не залепва.

От неръждаема стомана

Стоманените съдове са трайни, износоустойчиви, лесни за поддържане. Използват се при високи температури, корозията не ги плаши и са безопасни за здравето, но трябва да се има предвид, че металът взаимодейства с храната. Подходящи са практически за всичко.

Недостатък е по-слабата им топлопроводимост, но тя може да се повиши с многослойно дъно и алуминиеви елементи.

Съвети:

- Ако се появят бели петна по дъното, те се чистят лесно с лимонов сок или оцет.

- Използвайте хартия за печене, която изолира храната от метала от една страна и от друга ще спестите от препарати за миене на съдове.

С тефлоново покритие

В тефлоновите съдове може да се готви почти без мазнина и да се приготвят диетични ястия, храната в тях не загаря. Подходящи са за всичко – в тях могат да се варят супи, да се задушават зеленчуци, да се пържат картофи, дори да се приготвят пуканки. Важно е да се използват дървени прибори за разбъркване, за да не се надраска покритието, да не се загряват над 250 градуса и да се мият с мека гъба, без абразивни препарати.

Недостатък е, че дори и да спазвате всички тези условия, след 2-3 години тефлоновите съдове могат да станат неизползваеми.

Съвет:

Изберете си тиган със структура на дъното, наподобяваща пчелна пита. Ще забележите колко по-бързо и силно се загрява, в сравнение с обикновените. Спецове твърдят, че храната, приготвена в такъв тиган, е по-здравословна.

Внимание!

При експерименти с животни е установено, че при попадане в организма, съставките на тефлона предизвикват рак и проблеми с имунната система. Твърди се, че дори парите, които се отделят при нагряването му, са опасни. Производителите твърдят, че употребата на тефлона е безопасна, така че решението какъв съд да изберем остава за нас.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X