Напишете дума/думи за търсене

Какво не бива да слагаме в микровълновата

Всеки знае, че металът няма място в микровълновата. В това число приборите за хранене, металните съдове, дори тези със сребристи или златисти декорации. Също е известно, че има пластмасови купи, кутии и капаци съвместими или специално произведени за употреба в микровълновата. Но не всичко, което прилича на пластмаса, става за микровълновата и не всяка храна има място в нея.

- Кутиите от маргарина и кофичките от кисело мляко са създадени за еднократна употреба. С други думи, изхвърляте ги, след като оползотворите съдържанието.

-Хартиените и картонени пликове, опаковките от стиропор или тънка прозрачна пластмаса в повечето случаи не са направени за многократно използване или за микровълновата.

----- За да проверите, дали определен съд е годен за употреба в микровълнова, сложете го празен в уреда, а до него поставете чаша с вода. Пуснете ги на максимална мощност за 30 секунди и проверете с ръка топлината на съдовете. Ако чашата е топла, а другият съд не е, значи е подходящ. Повторете процедурата за 1 мин.

Зеленчуците са храната, която е най-добре да се консумира сурова или приготвена на пара. Според изследвания обаче в микровълновата:

Броколито губи до 97% от полезните си антиоксиданти. За сравнение, задушеното по конвенционален начин води до около 10% загуба.

- Съдържанието на витамин С в аспержите намалява.

- Алиназата, важна за противораковото действие на чесъна, губи активността си след 60 секунди.

Млякото също не се чувства добре в микровълновата. Според японски специалисти, 6 минути са достатъчни за унищожаването на 30-40% от съдържанието на витамин В12 е него.

----- Използването на микровълнова е възможно най-неподходящият начин за стопляне на кърма, според австралийско изследване. Под въздействието на вълните кърмата губи ценните за бебето антитела и става среда за развитието на повече патогенни бактерии.

Плодовете също нямат място в микровълновата. Ако искате обаче да обелите по-лесно праскова, сложете я за 20-30 секунди във микровълновата. Лимонът може да изстискате по-лесно, ако преди това го затоплите за 10-15 секунди в уреда.

----- Отрежете главата на лука от двете страни и я сложете за 30 сек в микровълновата. Едно малко предимство на технологията – нарязан лук без сълзи.

Не забравяйте

Гроздето няма да стане на стафиди в микровълновата.

Батерията на мобилния ви телефон няма да се зареди, ако го сложите в нея.

Яйцето задължително се пръсва, ако опитате да го сварите с микровълни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X