Напишете дума/думи за търсене

Микровълновата блести с тези подръчни средства

Колкото и да внимаваме, микровълновата печка непрекъснато се цапа, а почистването й е едно от най-досадните занимания.

Може да се отървем от неприятното търкане с няколко проверени във времето хитрини. Необходими са само вода, лимон, сода, оцет.

Оцет

Поставете в купа с вода 2 - 3 супени лъжици оцет, сложете в микровълновата и оставете да се нагрява за 5 до 15 минути на максимална мощност. Преди да отворите вратичката на печката, почакайте 20 - 40 минути. Но накрая преди да го направите, осигурете достъп на свеж въздух в кухнята, защото изпаренията от оцета са силни. С мека гъба вече може да отстраните мазнините от микровълновата.

Сода

Тя може да замени оцета. В дълбока купа смесете 3 чаени лъжички от нея с половин литър вода. Загрейте сместта в микровълновата за 10 минути. Изчакайте 15 - 20 минути и чак тогава отворете и почистете с гъба.

Лимон

Той е подходящ, когато искате не само да изчистите, но и да премахнете лошата миризма. В 400 - 500 мл вода сложете 2 чаени лъжички лимонена киселина и 4 чаени лъжички лимонов сок. Може да се сложат дори реженчета лимон, но също портокал, мандарина, грейпфрут. Сместта се нагрява за 5 - 15 минути и после микровълновата се почиства с гъба.

Поддръжка

1. Размразявайте храната в дълбоки съдове.

2. Когато нагрявате храната, я покривайте със специален пластмасов капак, хартия за печене или фолио.

3. Не поставяйте в микровълновата продукти, които "гърмят", като например пилешки яйца.

4. След изключване, изтривайте печката с книжна салфетка и оставяйте вратичката отворена за известно време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X