Напишете дума/думи за търсене

Защо си струва да заменим пластмасовите съдове със стъклени

Кутии за съхранение, купички, чаши, чинии. Имате по няколко дузини от всеки вид вкъщи. Шкафовете ви се пукат по шевовете от тях, а не спирате да ги купувате. Залагате на пластмасата. Защото върши работа и не бърка в бюджета надълбоко, когато не можете да устоите на импулса в магазина за домакински джунджурии.

Струва си да размислите обаче. Стъклото има какво да ви предложи, нищо че има повече претенции към наличностите в портфейла.

Всъщност и това не е съвсем така.

Стъклото се изплаща с времето

Пластмасовите съдове и аксесоари в кухнята са достъпни и може да ги ползвате за какво ли не. Но се съсипват лесно. Надраскват се, огъват се и бързо се захабяват. Не е болка за умиране, ще ги изхвърлите и ще се заредите с нови. А през това време стария буркан за захар от времето на баба ви ще продължава да ви върши работа. По принцип е чуплив, но все още се държи. Все пак не се налага да играете на боулинг с него.

Прозрачно, красиво и практично

Не че пластмасата не е, но не е същото. Не си представяте да сервирате празничната пуйка на масата направо с тавата. Ако е от стъкло, защо не. Сложете подложка за изолиране на топлината и поканете всички на трапезата. Няма как това го постигнете с пластмаса. Нито може да я сложите във фурната, нито бихте я подредили до бляскавите чаши на софрата. Само дотук спестихте два съда. Сега сложете тавата и в микровълновата, а накрая, без да се замисляте – в миялната.

Запазва храната по-добре

Тук две мнения по въпроса няма. Стъклото се справя далеч по-успешно от пластмасата. Не е без значение какво попада в храната на семейството и колко дълго може да я запазите свежа. Пластмасата има лоша репутация по отношение на безопасното съхранение на хранителни продукти. Защото може да я „овкуси” с вредни за здравето вещества и да ви с остави с усещането, че похапвате нещо с найлон.

Спестява търкане и нерви

Ще кажете, ниската цена на пластмасата оправдава средствата. Не е много сигурно. Ако сте се опитвали да измиете кутия от мазна лазаня, най-вероятно ще се подпишете в полза на стъклото с две ръце. Него не е нужно да го мислите дали ще се разпадне от малко по-агресивния препарат, с който смятате да го залеете. Спокойно може да го натиснете и с грубата страна на гъбата и не се налага да го изварявате почти, за да се отървете от залепналото мазно.

Вярно, стъклото има и някои несъвършенства. Ако е тънко и некачествено, може да се счупи лесно. Освен това, не бихте тръгнали на пикник с кошница, пълна със стъклени кутии. И не бихте го оставили в ръцете на дете без да се замислите. Но в общия случай и в дългосрочна перспектива, стъклото наистина си струва.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X