Напишете дума/думи за търсене

13 навика, които погрешно се считат за безобидни за здравето

Всеки знае, че лягането късно и преяждането са нездравословни, но понякога дори и най-безобидните навици може да представляват опасност за здравето.

Знаете ли, че бихте могли да стигнете до болницата, ако потиснете кихането си? Или че дъвката може да ви накара да се чувствате по-малко съсредоточени?

Кои навици изглеждат безобидни, но всъщност представляват голяма опасност за здравето.

1. Потискане на кихането

Какво страда: дихателната система, кръвоносните съдове и мозъкът, а в най-лошия случай - хранопроводът

Основната функция на кихането е да се отървете от бактерии, вируси и частици прах. Когато задушавате кихането си, не позволявате на тялото да премахне тези неща. Представете си какво може да се случи, ако се опитате да стреляте и затворите цевта. Същото се случва и в носа ви - цялата сила на кихане се връща и може да навреди на слуха, да увеличи кръвното налягане и дори да повреди хранопровода.

2. Използване на клечки за зъби

Какво страда: венците

Зъболекарите не обичат клечките за зъби. Те са напълно безвредни за емайла, но венците са в опасност. И е почти невъзможно да почистите устата си с тях. За да поддържате устата си чиста, използвайте конци за зъби или интердентални четки.

3. Спане по корем

Какво страда: дишането, кръвообращението, гръбначният стълб и кожата на лицето

Може да е удобно, но спането по корем е вредно. В това положение дишането е трудно, вратът е в неестествено положение, кръвообращението става по-лошо и вратните прешлени са в опасност. Освен това дерматолозите предупреждават, че бръчките и гънките, които час след събуждане изчезват, скоро може да станат постоянни.

4. Люпене на семки

Какво страда: зъбите и жлъчният мехур

Слънчогледовите семки са вкусни и полезни, но те трябва да се белят с ръце, никога със зъби. Зъболекарите винаги разпознават феновете на люпенето на семки благодарение на много специфични увреждания на зъбите. Хората, които имат проблеми с жлъчния мехур, не трябва да ги ядат изобщо, а калорийната им стойност е повече от 500 ккал на 100 г.

5. Дъвчене на твърди неща

Какво страда: зъбите, венците и устата

Хората, които обичат да дъвчат писалки, моливи, кламери и други твърди предмети, обикновено имат огромни проблеми с емайла. Не трябва да се опитвате да отваряте бутилки със зъби, да дъвчете ненапоени във вода ядки, кубчета лед и близалки.

6. Отлагане на ходенето до тоалетна

Какво страда: бъбреците, пикочната система и червата

През юни 2018 г. млад геймър от Великобритания е хоспитализиран, след като прекарва 8 часа през компютъра, без да прави никакви паузи. Неговите черва и пикочен мехур са толкова подути, че лекарите смятат, че има карцином. Всички лекари са категорични: не трябва да потискате порива си за уриниране и изхождане, защото ако го направите, това може доведе до инфекция на пикочните пътища и запек.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X