Напишете дума/думи за търсене

6 здравословни проблема, които причинява прекаленото спане

Всеки, който се опитва да спазва здравословен начин на живот, знае, че трябва да спи не по-малко от 8 часа, за да бъде здрав. Но доста по-малко хора са наясно, че не се препоръчва да се спи повече от тези часове.

Предлагаме ви 6 научнообосновани причини, които ще ви помогнат да избегнете прекаленото спане.

1. Проблеми с килограмите

Различни проучвания показват, че и краткият, и дългият период на сън се свързват с диабет и затлъстяване.

2. Депресивни разстройства

Хората, които страдат от депресивни разстройства, също изпитват нарушения на съня. В случаите на няколко конкретни разстройства хората спят повече от обичайното. Това е порочен кръг, защото дългият сън засилва чувството на отчаяние и умора. Колкото повече спиш, толкова по-трудно става ставането от леглото сутрин. Светът престава да те вълнува, а тези симптоми водят до депресия.

3. Сърдечно заболяване

Ако спите прекалено дълго, не само ще загубите ценни часове, но и може да ви споходят сърдечни заболявания. В днешно време проблемите със сърцето са сред най-честите причини за смъртта, а спането повече от 8 часа на денонощие увеличава шансовете за сърдечен удар с 34%.

4. Главоболие

Липсата на сън причинява главоболие, но това се случва и когато спим твърде дълго. Прекомерният сън засяга невротрансмитерите в мозъка и нивото на серотонин.

5. Проблеми с паметта

Дългият сън влияе на мозъчната дейност, като засяга когнитивните му функции и способността му да се концентрира и да помни подробностите.

6. Безсъние

Понякога безсънието се причинява от нездравословни навици. Ако оставате до късно пред компютъра и решите да поспите по-дълго на следващата сутрин, може си причините хронично безсъние. 2 дни са достатъчни, за да объркате часовника на тялото и да се сдобиете с проблеми със съня.

Как да спим по-малко, но пълноценно?

За да позволите на тялото да се възстанови напълно в рамките на 7-8 часа, опитайте се да следвате тези здрави правила за сън:

- Яжте здравословна храна

- Намалете приема на алкохол

- Спортувайте

- Събуждайте се и лягайте по едно и също време

- Не консумирайте кофеинови напитки и големи порции храна

- Спете в тиха, тъмна и отпускаща среда

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X