Напишете дума/думи за търсене

Защо ръцете изтръпват през нощта и как да го предотвратим?

Случвало ви се е да се събудите по средата на на нощта и ръката ви да е напълно вцепенена, нали? Не сте сами.

Ако усетите изтръпване на ръцете през нощта, не го пренебрегвайте. Това може да е знак, че има голямо напрежение и натиск върху нерв в дланта ви, което е отличителен предупредителен знак за Синдрома на карпалния тунел.

Той се появява, когато има прекален натиск върху медианния нерв. Този нерв минава по дължината на ръката и контролира движението и чувствителността на палеца, както и движението на всичките пръсти с изключение на кутрето.

Състоянието обикновено се случва в резултат на едно и също движение в ръката и китката (например, ако пишете на компютъра, ако имате офис работа). Понякога карпалният тунел може да се случи поради състояния като хипотиреоидизъм, затлъстяване, ревматоиден артрит, диабет и дори бременност.

Ето някои начини да предотвратите изтръпването през нощта.

1. Правете почивки от компютъра

Една от най-честите причини за развиване на Синдрома на карпалния тунел е писането на компютър прекалено дълго. Опитайте да правите минипочивки, за да разтягате китките на всеки няколко часа.

2. Опъвайте китките

Погледнете китките си, когато пишете на компютър – наведени ли са надолу или са изправени? Положението на китката може да бъде рисков фактор за Синдрома на карпалния тунел. Опитайте да настроите стола си така, че китките и ръцете ви да не висят или инвестирайте в регулируема клавиатура.

3. Завъртете и разтегнете

Понякога движението е най-доброто лекарство. Опитайте често да въртите китките си често. Това трябва да помогне за разтягане на мускулите около китките и да помогне на сухожилията, които преминават през карпалния тунел, да останат здрави.

4. Избягвайте да спите върху ръцете

Голяма причина за изтръпването на ръцете по време на сън е спането върху тях. Изпробвайте нови пози за спане, за предпочитане по гръб или корем, но безръце под възглавницата.

5. Носете шина на китката

Ако всичко останало е неуспешно, вашият лекар може да ви предложи да обездвижите китката, поне докато пишете или извършвате други повтарящи се дейности, включващи използването на ръцете, които може да причинят болка. Шини за обездвижване на китки се намират в повечето аптеки. Те трябва да прилягат плътно, но не прекалено стегнато, около китката. Изпробвайте за няколко нощи и вижте как се чувствате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X