Напишете дума/думи за търсене

9 симптома за лупус, които лесно може да пропуснем

Вероятно сте чували за лупус преди. Може би имате приятел или колега, който страда от заболяването, или може би сте проследили битката на певицата Селена Гомес и последвалата трансплантация на бъбрек заради това автоимунно заболяване.

То идва с множество симптоми, които могат да бъдат трудни за разпознаване. На много хора, които страдат от лупус, тялото им изпраща знаци, които с години може да изглеждат безобидни, преди да стане ясно, че имат нужда от медицинска грижа.

От мистериозни обриви до мигрени и "мозъчна мъгла". Кои са симптомите на лупус, които лесно може да се пропуснат.

Косопад

Загубата на коса е свързана с много различни заболявания, но също е отличителен белег на лупус. Това често се характеризира с равномерно изтъняване или по-очевидни плешиви петна по скалпа.

Изтръпване на ръцете и пръстите

Според Американския национален ресурсен център за лупус около една трета от пациентите с това заболяване страдат от Синдрома на Рейно, който допринася за изтръпване в ръцете и в краката.

Подуване

Хората, които имат бъбречна недостатъчност заради лупус, може да забележат постоянно подуване на лимфните възли, зоната под очите, в краката и в глезените.

Хронична умора

Разбира се, хроничната умора може да бъде симптом на множество заболявания от сърдечносъдови заболявания до депресия, но се наблюдава при повечето пациенти с лупус.

Кожен обрив

Тези, които страдат от лупус, също са склонни към фоточувствителност, което означава, че не може да се справят със слънцето за дълги периоди от време. Излагането на ултравиолетовите лъчи може да допринесе за сърбеж по тялото или обрив на лицето във формата на пеперуда.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X