Напишете дума/думи за търсене

Страничните ефекти на съня в повече

Възможно ли е човек да си пати от преспиване, след като всички твърдят колко полезен е добрият сън за организма? По-възможно от това, здраве му кажете. Хиперсомнията е състояние, което се характеризира с прекомерна сънливост. Тя може да е ефект от медицински проблеми, в това число диабет, сърдечносъдови заболявания, шизофрения, нарколепсия, синдром на хроничната умора, сънна болест, синдром на Клайн-Левин, биполярно афективно разстройство. Освен това депресията, емоционални преживявания и ниският обществен статус със сигурност се свързват с прекаленото количество часове, които прекарваме в непробуден сън.

Часовете сън, от които имаме нужда, варират през целия ни живот. Зависи от възрастта и нивото на активност, както на цялостното здравословно състояние и на социалните ни навици. В периоди на стрес нуждата от сън се засилва. За хора, които страдат от хиперсомния, или с други думи спят повече часове от жизнено необходимото, се смятат индивидите, които си имат вземане-даване с повече от 9 часа сън на нощ.

Причини за повечето сън

Сънното разстройство апнеа – заболяване, което причинява спиране на дишането по време на сън, също може да е причина за повишената нужда от сън. Разбира се, не всеки, който обича да си поспива, страда от хиперсомния. Причини за повечето време под завивките може да бъдат предозирането с алкохол или някои лекарства. Депресията със сигурност също е един от виновниците, поне при 15% от нейните притежатели. Прекаляването със съня може да влоши това меланхолично състояние. Оказва се обаче, че лишаването от няколко часа сън понякога действа като антидепресант. Страдащите от преспиване изпитват симптоми на безпокойство, понижен тонус и проблеми с паметта.

Медицински проблеми, свързани с преспиването

Диабет. Проучванията показват, че ако имате недостиг на сън или пък предозирате с часовете за почивка може да се увеличи рискът от развитие на диабет.

Пълнота. Неравномерното количество часове сън независимо дали са в повече или по-малко, със сигурност качват килограмите. Хората, които спят по 9-10 часа на нощ, са с 21% по-податливи жертви на наднорменото тегло в следващите 6 години. Това съотношение няма да се промени дори ако се наложат ограничения в приема на храна и засилване на физическите упражнения.

Главоболие. Хора, които са склонни към главоболие, трябва да избягват продължителния сън през уикенда или когато са във ваканция. Именно повечето дрямка може да ги снабди с болка в главата. Това е заради ефекта, който преспиването има над определени невротрансмитери като серотонина.

Наваксването на сън през деня прецаква нощната почивка, което със сигурност ще им набави главоболие на следващата сутрин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X