Напишете дума/думи за търсене

Признаците на лаймска болест

Благодарение на насекомите разходката ни на открито може лесно да се превърне в посещение на лекарския кабинет, ако не сме внимателни. Ухапването от кърлежи може да доведе до лаймска болест, която трудно може да се открие при възрастни и деца.

Не при всеки ухапан има едни и същи симптоми, а очевидният обрив, който е сигнал за това заболяване, често убягва на пациентите. Какви са признаците на лаймска болест?

Обрив

Обривът, наподобяващ мишена, обикновено се появява в първите няколко дни, но може да отнеме до един месец. Засегнатото място, макар и за червено, не сърби и обикновено изчезва от само себе си. Обривът може да бъде забелязан навсякъде по кожата, ако изобщо бъде забелязан.

Главоболие

Главоболието се проявява при почти 70% от пациентите още в началото на заболяването и над 60% от хората, живеещи с него. Заедно с болката в главата може да възникне и фоточувствителност.

Сковани или болезнени стави

Схванатост на врата, коленете или ставите, може да забележите и болка или подуване. Ако усещате дискомфорт в мускулите или в ставите, подобно на артрита, може да се окаже, че сте болни от лаймска болест. Пациентите често са неправилно диагностицирани с артрит или фибромиалгия, тъй като този тип болка може да се появява и отшумява.

Треска и студени тръпки

Висока температура и други грипоподобни симптоми като студени тръпки може да заблудят за наличието на други заболявания, а не на лаймска болест. Наблюдавайте се за треска и студени тръпки, които се появяват с обрив.

Умора

Необяснимата, крайна умора може лесно да бъде определена като друго състояние или липса на подходяща почивка, но повече от половината от жертви на лаймска болест я изпитват.

Изтръпване или гъделичкане

Един от неврологичните ефекти на заболяването е изтръпването и гъделичкането в крайниците. Това обикновено се случва седмици след ухапване и е знак, че заболяването се развива.

Недостиг на въздух и замаяност

Независимо дали се занимавате с активна дейност или не, задухът и замайването може да сигнализират за лаймска болест. Ако забележите тези симптоми, а никога не сте ги изпитвали преди това, посетете лекар.

Лицева парализа

Малък процент от заразените претърпяват частична парализа или увисване в едната страна на лицето.

Сърцебиене

Бактериите на лаймската болест може да засегнат сърцето до степен, в която ритъмът му се забавя или се повишава. Сърдечният спад е често срещана нежелана реакция от напреднала лаймска болест.

Проблеми със съня

Поради влиянието си върху нервната система, лаймската болест може да предизвика нарушения на съня и безсъние. Това може да повлияе на пациентите в ранен или късен стадий.

Мозъчна мъгла

Проблеми с паметта или концентрацията са общ знак за това заболявания, както и други когнитивни проблеми. Обърнете специално внимание на този симптом при децата, както и на способностите им на говор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X