Напишете дума/думи за търсене

Как да се предпазим от кърлежи и как да действаме при ухапване

Те са най-активни от началото на май до края на юни. Вторият рисков пик е в края на лятото и началото на есента. Обикновено кърлежите обитават тревата и храстите, от където попадат на кожата или дрехите ни, след което започват да си търсят място за ухапване. Тъй като в слюнката им се съдържат обезболяващи вещества, не усещаме момента на ухапването. Неприятните усещания – като сърбеж и парене, се появяват по-късно.

Превенция

Ако сте сред природата в периода на активност на кърлежите, на всеки два-три часа внимателно преглеждайте дрехите и кожата си. Обикновено те се захващат за меките части на тялото – подмишниците, зад коленете, около половите органи. След разходка в гората или парка е препоръчително да огледате цялото си тяло пред огледалото.

1. Изберете дрехи с дълги ръкави и крачоли, високи чорапи и закрити обувки. Най-добре е да носите цветни или бели дрехи – на тях по-лесно ще забележите, ако има кърлеж.

2. Препаратите срещу кърлежи са три вида – акарициди, репеленти и комбинирани. В първия случай препаратът съдържа вещества, които убиват кърлежа, като го парализират. Може да нанасяте акарицидите само на дрехите. Репелентите са с по-меко действие – те просто отблъскват кърлежите. Може да ги нанасяте както на дрехите, така и на кожата. Средствата с комбинирано действие не бива да се нанасят на кожата.

3. Още един начин да се предпазите от кърлежите е ваксинацията. Стандартната схема на имунизация се състои от три дози. Две ваксини се слагат в интервал от един месец, а третата имунизация се прави половин година след втората. Тоест, за ваксинацията са необходими общо седем месеца преди началото на сезона на кърлежите.

Как се действа при ухапване

1. На първо място е необходимо да отстраните кърлежа – най-добре потърсете медицинска помощ, но ако е невъзможно, трябва да се справите сами. Не премахвайте кърлежа с ръце, а с пинцета. Важно е хоботчето му да не остава в кожата, тъй като това може да предизвика възпаление. Разпространена заблуда е, че кърлежът трябва да се върти по посока на или обратно на часовниковата стрелка и да се полее с олио. Важно е да го отстраните от кожата бавно и внимателно, милиметър по милиметър. Захванете го с пинцета колкото се може по-близо до хоботчето. След като го извадите, се уверете, че е цял. Ако част от тялото му е останала в кожата, опитайте да я отстраните с дезинфекцирана игла. Ако не успеете, непременно идете на лекар. След успешно отстраняване на целия кърлеж, дезинфекцирайте мястото и следете за зачервяване, обрив или болка на мястото.

2. Занесете кърлежа в лаборатория. Веднага, след като го извадите, е необходимо да проверите дали не е преносител на инфекция. Ако резултатите са положителни, незабавно потърсете медицинска помощ.

Още нещо:

Симптомите, които се наблюдават след ухапване от кърлеж наподобяват настинка или грип – висока температура, отпадналост, болки в мускулите и ставите. Ако вие или детето ви сте се разхождали сред природата и усетите отпадналост, направете обстойна проверка за ухапване от кърлеж.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X