Напишете дума/думи за търсене

Този сезон модерните болести са....

Само до преди трийсетина години на никого не би му хрумнало да се оплаче от подобни симптоми. Но времената се менят, болестите – също. Днес е модно да се представиш чрез екзотична болест, с която да привлечеш вниманието на околните. Предлагаме ви кратък списък на „най-модните” заболявания, които все по-упорито се превръщат в тренд в лекарските кабинети. Но все пак ви препоръчваме да не ги използвате като повод за болничен лист.

Телефонофобия – за първи път е описана от проф. Гай Филдинг през 1990 г.

Причини: Не са установени, но се знае, че до развитие на телефонофобия може да доведат дори 1 – 2 телефонни разговора с груб събеседник.

Симптоми: При нужда от осъществяване или отговаряне на телефонно повикване се наблюдават учестено дишане, панически атаки, тревога, че по време на разговора може да възникне неловка ситуация.

Чувствителност към електромагнитно поле – открита от проф. Улф Бъргвист през 1997 г.

Причини: Не са установени. Пациентите свързват развитието на заболяването с въздействието на електромагнитното поле (излъчването от мобилни телефони, компютри, wi-fi рутери и т.н.). Но многобройни изследвания показват, че няма такава зависимост.

Симптоми: най-разнообразни, най-често главоболие, кожни реакции (зачервяване, дразнене, парене), умора, трудност при концентрация, световъртеж, гадене, сърцебиене, стомашно разстройство.

Криза на четвъртата възраст – за първи път описана от научна гледна точка от психолога Оливър Робинсън през 2011 (а като социално явление от журналиста Александър Робинс и психолога Аби Уилнър през 2001 г.).

Причини: Криза на идентичността на възраст 22 – 35 години.

Симптоми: Усещането, че човек е обречен на настоящата си работа и връзка, безпокойство за пари, чувство за натиск за встъпване в брак и раждане на деца, мисълта, че не си направил всичко, на което си способен, усещане за пропуснати възможности. Средната продължителност на кризата е 2 години.

Алергия към червено месо – описана за първи път от алерголога Шерил Ван Нюнън през 2007 г.

Причини: Ухапване от вид кърлеж.

Симптоми: 3 – 6 часа след ухапването се наблюдава тежка алергична реакция – сърбеж и зачервяване в устата, подуване на гърлото, затруднено дишане, уртикария, по-рядко – повръщане и диария. Има доказателства, че алергията затихва, ако се избегнат повторни ухапвания.

Компулсивно преяждане – открита от психиатъра Артър Корнбахер през 1970 г.

Причини: Неизвестни. Възможно е влияние да оказват генетически, психологически, социални и други фактори. Компулсивното преяждане е свързано с депресия и тревожност.

Симптоми: Поглъщане на големи количества храна за кратък период (например за 2 часа), загуба на контрол над изяденото. В допълнение, хората, страдащи от болестта, се хранят по-бързо от нормалното, като поглъщат храна и след като се наситят в самота, след което изпитват чувство за вина и отвращение към себе си.

Кофеинова абстиненция – фиксирана от проф. Роланд Грифитс и Филип Удсън през 1988.

Причини: Повече от 12 часа прекъсване в консумацията на кафе, ако преди това човек е изпивал по няколко чаши всеки ден.

Симптоми: Главоболие, умора, сънливост, депресивно настроение, раздразнителност, трудности при концентрация, гадене, болки в мускулите. Симптомите изчезват след седмица въздържане от кафе.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X