Напишете дума/думи за търсене

Опасните насекоми: превенция и лечение на ухапвания

Ухапванията и ужилванията от насекоми са досадни и неприятни, но може да бъдат и опасни. Причините, заради които насекомите ни хапят са най-различни. Осите, пчелите, мравките, стършелите, търтеите почти никога не нападат без причина. Ужилването от тях е защитна реакция срещу нашата агресия, затова в никакъв случай не размахвайте ръце и не се опитвайте да ги убиете.

Кръвопийците

Комарите, кърлежите и мухите са кръвосмучещи насекоми и като истински кръвопийци не се отличават с особено благородство. Женските екземпляри в периода на размножаване се нуждаят от протеините на човешката кръв, а мухите снасят в раничката яйцата си. За тези насекоми човекът е източник на хранителни вещества.

Опасно ли е

По време на ухапването, насекомите обикновено инжектират в раната вредни за нас вещества, които може да станат причина за развитие на алергична реакция. Пчелите оставят жилото си, което понякога се вади доста трудно. Особено опасни са ужилванията в областта на устните и езика, тъй като е възможно да се получи оток, който понякога е животозастрашаващ. Мравките нямат жило, а хапят с челюсти, като чак след това впръскват отрова от корема си. Кръвосмучещите насекоми може да причинят инфекции и гнойни рани. Известно е, че кърлежите носят опасност от лаймска болест.

Симптомите

Обикновено се наблюдава зачервяване, оток, сърбеж и болка на мястото на ухапването. Понякога може да се появи алергична реакция. Ако има ужилване, може да се появи замайване, слабост, гадене, повръщане, болка в гърдите. При кърлежите ухапването е незабележимо, тъй като те инжектират обезболяващи вещества – затова е важно да преглеждате тялото си внимателно след разходки на открито.

Лечението

Обикновено е достатъчно да отстраним с пинсета жилото, но при ухапване от кърлеж най-добре посетете лекар. Намажете раната с крем против ухапвания от насекоми, за да облекчите сърбежа. Ако има оток, сложете лед. При проява на алергична реакция е необходим прием на антихистамини. При повишена телесна температура, гадене, повръщане и други по-сериозни симптоми, възможно най-бързо потърсете лекарска помощ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X