Напишете дума/думи за търсене

Да се отървем от вредителите в кухненския шкаф

Появата на насекоми и вредители в кухнята невинаги показва, че почиствате дома си немарливо. Паразитите развалят храната, зърнените култури и брашното, причиняват щети, снасяйки ларви.

Те могат да провокират алергии, различни заболявания и хранителни отравяния.

Основните начини за унищожаване на буболечки

В повечето случаи насекомите влизат в кухнята с храна, закупена от супермаркета или от пазара. Някои зърнени култури не се преработват и се съхраняват в заразени складове. След опаковането инсектите лесно се размножават в благоприятната среда на пакета.

Вредителите се срещат по-често в брашно и житни култури, ориз. Те не надвишават 3-4 мм и се отличават с удължено тяло с кафяв или черен цвят. Като забележите такива вредители, веднага изхвърлете всички запаси от заразения продукт.

Суринамският брашнояд често оставя ларви по стените на сухи и топли шкафове. Следователно, след унищожаването на зърнените култури, след известно време отново ще се появи в кухнята. Измийте всички повърхности и чекмеджета с дезинфекциращ разтвор, не забравяйте за ъглите и вътрешността на вратите. Оставете чесън или дафинови листа на различни места на местата, където държите брашното.

При неправилно съхранение на хляб и сладкиши често се появяват гъгрици, които лесно се отличават с дебелото си закръглено кафяво тяло. Те са опасни и за книгите в библиотеката на апартамента. Отличават се с невероятна жизнеспособност, понякога проникват от улицата, остават в стари дървени рамки.

Унищожаването им е изключително трудно. Ларвите остават в пукнатините на дървените повърхности. Опитайте се да затворите всички пролуки в рамките на дограмата, подовете, мебелите. Съхранявайте зърнени храни, брашно и грис в съдове и буркани, които са затворени с винтов капак. Мийте и подсушавайте кутията за хляб по-често.

Когато хранителният молец влезе в кухнята, бързо снася много ларви във всякакви зърнени храни, хляб, трици, разваля ядките. Изхвърлете запасите, ако намерите малки червеи, от които молецът ще се излюпи в бъдеще. Сложете торбички, напоени с лавандулово масло и не забравяйте да изчистите повърхността на рафта с дезинфектант.

Превенция и предпазни мерки

- Сложете брашното във фурната при температура, която не надвишава 100°С в продължение на 10 минути, пресейте след охлаждане през сито.
- Напълнете буркан със засегнатия фасул с чиста вода за 10 минути, за да изплуват насекомите и ларвите на повърхността. Изсушете след обработка.
- Оставете пакетите със зърнени култури във фризера за 1-2 часа.

Отлична защита от вредители - редовно почистване на кухненски шкафове. Веднъж месечно изваждайте и инспектирайте запасите, проверявайте целостта на пакета. Измийте рафтовете с препарат за пране или оцет, добавете няколко капки лавандулово масло към водата. Оставете вратата на шкафа отворен, за да изсъхне напълно. Измийте съдовете за съхранение, поставете скилидка чесън в тях.

Индийското орехче и екстракт от лайка също вършат работа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X