Напишете дума/думи за търсене

Натурални начини да се отървем от вредните насекоми у дома

Едва ли на някого му е приятно домът му да бъка от вредители, но химическите пестициди са твърде токсични и вредни за използване постоянно, особено ако в жилищното пространство живеят деца и домашни любимци.

С какви натурални средства може да се отървем от хлебарки, мравки и други инсекти?

1. Хлебарки

Тези твари не само че са нелицеприятни, но може да са приносители на много вредни заболявания. Отървете се от тях с глава лук, нарязана на ситно, към която добавете 1 ч.л. сода бикарбонат. Сложете тази смес в ъглите на дома си. Зареждайте с нови капани ежедневно.

2. Кърлежи

Много е важно да защитите себе си, вашето семейство и домашните любимци от тези инсекти, защото те може да ви навредят дори смъртоносно. Ако нямате много желание да прилагате химически пестициди върху кожата си или козината на вашите кучета, опитайте тези естествени и безопасни смеси.

Репелент за хора

Смесете 20 капки етерично масло от роза, 10 капки етерично масло от стевия, 5 капки етерично масло от лавандула, 5 капки цитронела или етерично масло от лимон и една супена лъжица изопропилов алкохол. Разредете със 100 мл оцет или вода и прехвърлете в бутилка с пулверизатор. Разклатете добре и напръскайте дрехите си, преди да излезете навън.

Репелент за кучета

Смесете 20 капки масло от мушкато и масло от полски джоджен с 2 супени лъжици бадемово масло и поставете няколко капки от него върху врата на кучето.

Не го използвайте при котки или бременни животни.

3. Паяци

Този естествен репелент няма да убие паяците, но ще ги държи надалеч, защото не харесват силни миризми. Добавете 5-10 капки масло от мента в 200 мл вода и 1/4 чаша течен препарат, разклатете добре и напръскайте засегнатите области веднъж седмично, докато всички паяци избягат. Ментовото масло може да бъде заменено с евкалипт, цитронела, лавандулово масло или масло от чаено дърво.

4. Мравки

Тези дребосъци може да бъдат много досадни и се появяват от нищото.

Мравките абсолютно мразят миризмата на канела. Посипете от тази подправка зоните, откъдето смятате, че мравките влизат. За по-ефективни резултати може да добавите малко етерично масло към канелата.

5. Акари

Тези насекоми са толкова малки, че дори не ги виждаме с просто око, но за съжаление това не означава, че те не са наоколо. Те живеят в домашния прах, предпочитат по-топлите места, а любимата им храна са кожните люспи. Няма по-идеално място за тях от леглото.

Много специалисти смятат, че акарите може да предизвикат алергични реакции и кожни дразнения.

Смесете 6 ч.л. евкалиптово масло с 1,5 ч.л. течен перилен препарат в 1 кофа вода и напръскайте матрака. Ако не обичате миризмата на евкалиптовото масло, може да го замените с масло от чаено дърво, което е също толкова ефикасно.

6. Гъгрици

Ако оставите брашно, зърнени храни или ориз, които не са запечатани в килера, може да се окажете с тези нежелани гости във вашата храна.

Гъгриците не харесват миризмата на дафинови листа или карамфил. Поставете от тези две подправки по едно пакетче в долапа с провизиите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X