Напишете дума/думи за търсене

Природни средства, с които прогонваме мравките

Мравките може да бъдат същинска напаст за всяка градина, пък била тя и само от няколко саксии на балкона. Преди да залагате на силни химически препарати обаче, опитайте няколко природни метода за справяне с тях.

Босилек

Недолюбван от много насекоми, босилекът е естествено средство и срещу мравките. Сложете листа от босилек на пътя им и мравките веднага ще променят маршрута си. Добър вариант е и да засадите на няколко места в градината си.

Мента

И това ароматно растение никак не се харесва на мравките. Неслучайно се сади в множество градини – той е естествена защита срещу доста насекоми. Най-добре отглеждайте няколко стръка в градината си или изберете мента в саксия за балкона. Може и просто да наръсите по балкона с пресни листа.

Лавандула

Както и ментата, това силно ароматно растение отблъсква тези инсекти. Поръсете по пътя на натрапниците или около най-ценните саксии и вече няма да имате проблеми. А за градината решението е просто да засадите лавандула.

Лимон

Идеалното оръжие срещу мравки е леко мухлясал лимон. Оставете един нарязан за няколко дни на парченца и когато вече е в стадий, готов за изхвърляне, го разпределете на стратегически места в градината или в саксиите на балкона.

Чесън

Поставете обелени скилидки, нарязани на няколко парченца по пътя на насекомите или поръсете с настърган на места саксиите и повече няма да видите мравки.

Канела

Тази подправка може и да ни се струва много привличаща с аромата си, но не и за мравките. Така че наръсете с канела на прах на определени места в градината или в саксиите и бързо ще прогоните мравките.

Ябълков оцет

Мравките го ненавиждат, така че използвайте пулверизатор и добре напръскайте с него по всички места, където насекомите минават. Ако миризмата е дразнеща и за вас, може да използвате разреден вариант с вода, но тогава ефектът може да не е толкова бърз.

Тебешир

Може да използвате детски тебешири, за да нарисувате дебели линии на балкона си. Мравките няма да ги пресекат, така че направете такива очертания, че да запречите пътя им. Най-добре е тебеширът да е чисто бял. Недостатък е, че трябва да повтаряте линиите често.

Утайка от кафе

Не изхвърляйте утайката от кафето, то отблъсква насекомите. Съберете достатъчно и направете бариера близо до мравуняка в градината или около саксиите си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X