Напишете дума/думи за търсене

7 начина да използваме кафето в домакинството

Според проучвания при любителите на кафето може да се наблюдава по-малък риск от развитие на рак, сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и депресия.

Но има още повече сили, скрити в този плод, освен ползите за здравето, енергията и добрия вкус. Вярвате или не, кафето също е много полезно по отношение на вашето домакинство.

Все повече хората по света се обръщат към рециклирането. Затова ви предлагаме няколко полезни съвета как може да използвате кафето в дома си, вместо да я изхвърляте.

1. Отблъсква насекомите и вредителите

Кафето съдържа дитерпени, които могат да бъдат токсични за насекомите. Ето защо може да използвате утайката за отблъскване на комари, плодови мухи, бръмбари и други вредители. Просто поръсете в близост до места за сядане или поставете чаша кафе с там. За да държите насекомите далеч от вашите растения, поставете кафе около стъблата - това ще създаде бариера срещу насекоми и охлюви.

2. Държи отрязаните цветя свежи за по-дълго време

Ако искате да запазите цветята си свежи за малко по-дълго, може да излеете разредено кафе във вазата. Вероятно е заради азота, магнезия и калия в приготвеното кафе. Но не сипвайте концентрирано кафе, може да е твърде кисело.

3. Овкусява месото

Киселината в кафето може да помогне за създаването на по-мека и нежна текстура в месото и дори може да подчертае аромата му. Просто поръсете със суха утайка месото 2 часа преди да го приготвите. Ще се сготви до тъмна, хрупкава коричка.

4. Дезодорира килима от миризми на домашни любимци

Поставете малко изсушена утайка във филтър, завържете филтъра в горната част и го поставете върху петното, направено от домашния любимец. Може да направите няколко от тези „кафе бомби“, за да покриете по-голяма площ. Оставете да престои една нощ. Ако имате силна прахосмукачка, може просто да напръскате кафе наоколо и да го вакуумирате на следващата сутрин.

5. Почиства мръсни тенджери и тигани

Текстурата на утайката я прави чудесна за почистване на трудно почистващи тенджери и тигани. Просто сложете малко от нея върху гъбата и измийте съдовете, както обикновено.

6. Разтопява леда

Ако живеете на място, където има твърде много поледици, време е да помислите за натрупване на използвана утайка от кафе за зимата. Тя е чудесен заместител на солта, тъй като е екологична и не причинява вреда на околната среда. Поради консистенцията си, кафето също създава триене, което предотвратява хлъзгането.

7. Неутрализира миризмите

В кафето има азот, който помага да се отървете от лошите миризми. Може да направите преносими освежители за въздух от стари чорапи или носни кърпички и да ги поставите в обувките, чекмеджетата или спортната си чанта. Може също да сложите малко кафе в чаша в хладилника си, за да абсорбирате миризми от развалени или твърде ароматни храни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X