Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако детето говори насън

Над 80% от децата до 3-годишна възраст поне веднъж са говорили насън - такива са данните от изследвания в световен мащаб. Състоянието, познато още като сомнилоквия, представлява нарушение на съня, при което спящият говори неосъзнато.

Специалистите смятат, че сомнилоквията се появява най-често в т.нар. REM фаза, която се характеризира със сънуване и бързо движение на очите. Причините и механизмите на това явление все още не са напълно изяснени. Експертите обаче са единодушни - говоренето насън не крие опасност и не изисква лекарска намеса. При децата то се приема като възрастова особеност, която с времето се преодолява.

Все пак е желателно да наблюдавате вашия син или дъщеря колко често изпада в това състояние и каква е продължителността му. Ако се случва от време на време, трае минута-две и сънят продължава спокоен, няма място за тревога. Същото важи и когато произнесените думи всеки път са различни - най-вероятно се касае за преживяване на силни емоции, като не е задължително те да са неприятни.

Бъдете нащрек при зацикляне на едни и същи фрази или думи, придружени от безпокойство. Това може да издава неуспешен опит за справяне с някаква емоция или ситуация. Добре е да се консултирате с детски психолог. Потърсете експертна помощ и в случаите, когато казаното е неразбираемо, но е съпроводено от превъзбуда и дори агресия.

Някои специалисти смятат, че при хлапетата около 2 годинки неосъзнатото и спокойно говорене през нощта е полезно. То е своеобразен начин да не се разбуждат и да продължат съня си, т.е естествен механизъм за контролирането му. А доколкото в тази възраст децата активно се учат да говорят, сомнилоквията може да се разглежда като упражнение на нови думи и фрази. Излиза, че тя е нещо като нощен урок по развитие на речта.

Когато детето говори насън, не го будете. Прегърнете го и тихичко му кажете успокояващи думи, за да продължи да спи. Няма специални препоръки за преодоляването на това състояние. Те са подобни на тези, които се дават за пълноценна почивка и по-добър сън: слагайте детето да спи по едно и също време, не допускайте да се храни и да гледа телевизия непосредствено преди да си легне, намалете напрежението, разхождайте се заедно навън в късния следобед.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X