Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем, че имаме хормонален дисбаланс

Спали сте не повече от час. Кафето ви е криво до горчиво, за закуска даже и не ви се мисли. Нито за излизане сред хора. Дразнят ви всички.

Като изключим ежедневното натоварване, умората, стреса, неизбежното месечно неразположение, възрастта и тук-там по някоя тривиална болка, сте в добра форма. Но явно не достатъчно, щом се нервите и на котката вкъщи. Може би е време да се вслушате в хормоните, които се опитват да ви привлекат вниманието, за да заявят, че нещо с тях не е наред.

Проблемно заспиване

Причини за него бол, но нивото на прогестерон под нормата също е в списъка. Недостигът на този хормон е виновен за това да не може да си намерите място в леглото преди цикъл или в периода след раждане. А може и да е виновен и за постоянната ви битка с недоспиването.

Упорито акне

Край на пубертета, край на пъпките. Нищо подобно. Те не спират да напомнят за себе си. Ако обаче са превзели упорито кожата на лицето заедно с гърба и с деколтето, сигурно тестостеронът ви е скочил повече, отколкото нормата му разрешава. Прогестеронът кара тялото да секретира себум в изобилие, а той бързо се превръща в нещо крайно неприятно с бял връх.

Постоянна умора

На крак сте от сутрин до вечер. Работа, семейство, ангажименти, не остава време да подвиете коляно. Не става дума за тази умора обаче, а за онази, която ви мъчи непрекъснато, и в спокойните, и в почивните дни. Щитовидната жлеза може би има нещо общо - не функционира оптимално и не произвежда достатъчно хормони.

Наднормено тегло

Не е невъзможно хормоните да имат пръст и в това, особено с напредване на годините. Проблем с надбъбречната жлеза може да сигнализира на щитовидната, че нещо с нея не е наред. Тя от своя страна забавя темпото на метаболизма и първата крачка към напълняването вече е направена. Включва се и панкреасът, който се заема със складирането на мазнини за всеки случай и то в най-непредпочитаните зони - около ханша и корема.

Нощно изпотяване и горещи вълни

Не винете времето навън, нито топлата завивка за това, че се събуждате вир вода. Състоянието е нарочено за типично за жените в менопауза, но не само. И причините за това може да са твърде многото естроген или пък твърде малко прогестерон.

Липса на желание за секс

Пак естрогенът има думата. Колкото по-малко е секрецията му в организма, толкова по-малък е и хъсът в леглото. Като добавим в уравнението и съпътстващата ниския естроген влагалищна сухота, положението става още по-зле.

Непрекъснат глад

Ясно е, че пред напрежението и стреса всеки хладилник може да се предаде, но не бързайте да изпадате в угризения за честите разходки до кухнята. Вълчият ви апетит може да се корени в хормоналния дисбаланс. И по-конкретно в нивата на до неотдавна непознатите хормони грелин и лептин. Първият стимулира глада, а вторият го потиска. Ако някой от тях не е в норма, не се чудете на настървеното си отношение към храната.

Не се самодиагностицирайте обаче. Доверете се на лабораторната проверка за нивата на хормоните и единствено на лечение, назначено от специалист. А що се отнася до причините, които карат хормоните ви да се лутат извън норма, то те може да са много. Менопауза, месечен цикъл, бременност, следродилен период, заболявания като диабет, но и фактори от ежедневието. От уж тривиалния, но не и безобиден стрес, през нездравия сън, до начина на хранене, строгите диети и заседналия начин на живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X