Напишете дума/думи за търсене

Кога тялото ни сигнализира за ниска кръвна захар

Ниската кръвна захар, известна също като хипогликемия, може да бъде опасно състояние. Хипогликемия се наблюдава при хора с диабет, приемащи лекарства, които повишават нивата на инсулина в организма. Освен диабетиците, застрашени са и хора, които пропускат хранения, ядат по-малко от нормалното, извършват повече физически натоварвания на гладно, злоупотребяват с алкохолни напитки на празен стомах, страдат от недостиг на различни хормони.

Кръвната захар е известна също като глюкоза. Тя се извлича от храната и служи като важен източник на енергия за тялото. Тя се съдържа предимно във въглехидратите, храни като ориз, картофи, хляб, зърнени храни, плодове, зеленчуци и мляко.

След ядене глюкозата се абсорбира в кръвния поток.

Хормонът инсулин помага на клетките да използват глюкозата за енергия.

Ако ядете повече захар отколкото трябва, тялото ви ще я съхранява в черния дроб и мускулите, или ще я преработва в мазнини, така че да може да я използва за производството на енергия, когато това е необходимо.

Без достатъчно глюкоза тялото ви не може да изпълнява своите нормални функции.

Какви са симптомите на ниската кръвна захар

Симптомите на ниска кръвна захар могат да се появят внезапно.

Те включват:

замъглено виждане;

сърцебиене;

резки промени в настроението;

внезапна нервност;

необяснима умора;

бледа кожа;

главоболие;

глад;

виене на свят;

потене;

сърбеж на кожата;

трудно концентриране

Хората, които не са запознати с хипогликемичните пристъпи и симптоми, често не са наясно, че тяхната кръвна захар пада. А това може да причини загуба на съзнание, гърчове и дори да изпаднат в кома.

Много ниското ниво на кръвната захар е опасно състояние.

Ако някой ваш познат има диабет и изпитват леки до умерени симптоми, трябва да му дадете да яде или изпие 15 грама лесно смилаеми въглехидрати - половин чаша сок, 1 супена лъжица мед, 4 или 5 солени бисквити, 3 или 4 парчета на твърди  бонбони или глюкозни таблетки, 1 супена лъжица захар.

Ако някой е с тежка реакция, като например загуба на съзнание е важно да се приложи лечение с глюкагон и незабавно да се повика спешна помощ. Хората, които са изложени на риск от понижаване на кръвната захар,трябва да се посъветват с лекар за получаване на рецепта за глюкагон. Но никога не давайте на човек в безсъзнание нищо през устата, тъй като той може да се задуши.

Как се диагностицира ниска кръвна захар

Ако подозирате, че имате ниска кръвна захар е важно да се консултирате с лекар. Той трябва да провери кръвната ви захар веднага при симптомите на хипогликимия .

Как се третират ниски нива на кръвната захар

Когато нивата на кръвната захар са твърде ниски, яденето на нещо, съдържащо въглехидрати е от ключово значение. Препоръчва се вашата закуска да съдържа най-малко 15 грама въглехидрати - мюсли, пресни или сушени плодове, плодов сок, соленки бисквитки

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X