Напишете дума/думи за търсене

Потенето може да сигнализира за тези 8 заболявания

Изпотяването е нормална реакция на тялото. То го охлажда и изхвърля токсините. Въпреки това прекомерната и миризлива пот кара човек да се чувства неудобно може да е сигнал за нещо нередно. Дали това е хиперхидроза (обилно потене) или друго медицинско състояние, е важно да се открие причината, за да се предотвратят по-сериозни проблеми в бъдеще.

1. Стрес

Прекалената пот може да бъде причинена от стрес. Стресът и тревожността не само влияят негативно на тялото, но и се проявяват под формата на пот. Тя е придружена от допълнителна миризма, защото съдържа мазнини и протеини, смесени с бактерии на кожата.

2. Проблеми с щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм)

Хипертиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза става хиперактивна и започва да произвежда твърде много тироиден хормон. Когато това се случи, процесите в тялото се ускоряват. Може да се почувствате нервни или тревожни, да отслабнете рядко и да започнете да се потите прекомерно.

3. Ниска кръвна захар (хипогликемия)

Прекомерното изпотяване понякога може да бъде причинено от хипогликемия. То не зависи от температурата в стаята или извън нея. Човекът с ниска кръвна захар също може да изпита глад, тревога, замаяност и проблеми със зрението.

4. Хиперхидроза

Прекомерното изпотяване само на едно място - врата, подмишниците, дланите или стъпалата се нарича хиперхидроза. Тези области са засегнати най-много поради високата им концентрация на потни жлези. Това не е опасно за живота, но може да причини неудобство. Хиперхидрозата понякога е последвана от дразнещи и болезнени кожни проблеми и тревожност.

5. Странични ефекти на лекарствата

Прекалено изпотяване може да бъде причинено от лекарство, което приемате. Изпотяването е често срещан страничен ефект на антибиотиците, медикаменти за кръвно налягане и за психиатрични заболявания.

6. Менопауза

Понякога жените усещат силна вълна на топлина в гърдите ви, която преминава към главата, придружена от прекомерна пот. Това се случва при предстояща менопауза или перименопауза. Изпотяване, дисфункция на менструалния цикъл, мигрена, горещи вълни и студени тръпки се случват в резултат на промяна на нивата на естроген.

7. Треска с неизвестен произход

Треска с неизвестен произход е съпътствана от най-малко 38,3°C. Случва се обикновено без обяснение и продължава около 3 седмици. Има 4 вида трески с неизвестен произход: класически (засяга здрави хора), нозокомиални (в резултат на хоспитализация), имунодефицитни (възникват при хора с нарушена имунна система) и свързани с ХИВ. Типичните симптоми на треска включват висока температура, изпотяване, втрисане и главоболие.

8. Затлъстяване

Затлъстяването е нарушение, характеризиращо се с наличието на голямо количество телесни мазнини. Генетиката, неактивността, нездравословната диета, хранителните навици, някои лекарства и липсата на сън може да причинят затлъстяване и да доведат до допълнителни здравословни проблеми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X