Напишете дума/думи за търсене

За какво сигнализира бучката на врата или зад ухото

Бучките върху шията или зад ухото са често срещан проблем. В някои случаи тези бучки се причиняват от акне или липоми и не са наистина опасни. Но има случаи, може да сигнализират за по-опасни или дори животозастрашаващи здравни състояния.

1. Проверете бучките за ракови клетки

Бучки върху долната част на задната страна на врата може да бъдат причинени от назофарингеален рак, който се разпространява към лимфните възли в гърлото. Тези бучки обикновено не са болезнени, но не трябва да се пренебрегват. Други симптоми на този вид карцином може да включват увреждане на слуха, запушване на носа и кървене от носа, замъглено зрение, болка в лицето, изтръпване и главоболия. Дори ако нямате други симптоми освен бучки на шията си, насрочете посещение при лекар, за да изключите най-тежките случаи.

Бучките зад ушите може също да придружават някои видове рак на кожата, или да са причинени от доброкачествени тумори. Както злокачествените, така и доброкачествените бучки може да бъдат безболезнени и да нарастват по размер с времето или да останат същите.

2. Прегледайте лимфната система

Когато лимфната система не работи добре, лимфните възли се разширяват и подуват. Това заболяване е известно като лимфаденопатия. Лимфната система се състои от лимфни съдове и стотици лимфни възли, които филтрират бактерии и други токсини от тялото ни, като ги хващат и унищожават.

Лимфаденопатията може да причини уголемяване на лимфните възли в различни части на тялото, включително врата, зоната около ушите и под мишниците. Ако забележите, че някои от вашите лимфни възли са увеличени и подути, по-добре е да посетите лекар, без значение къде се намират те.

Разширените лимфни възли на врата, под мишниците или в слабините са често срещани симптоми на лимфома на Ходжкин - карцином, който първо се развива в белите кръвни клетки или лимфоцитите. Други симптоми на заболяването може да включват нощно изпотяване, загуба на тегло, треска и постоянна кашлица. Въпреки че в повечето случаи подутите лимфни възли може да бъдат причинени от инфекция, е по-добре да не се игнорира този симптом и да се проверят възлите колкото се може по-скоро.

3. Прегледайте се за инфекции

Вирусните и бактериалните инфекции често причиняват отоци и бучки на врата и около ушите. Най-честите инфекции са мононуклеоза, стрептокок в гърлото, варицела и морбили. Някои от инфекциите може да причинят мастоидит, или възпаление на мастоидната кост, намираща се зад ухото. Мастоидитът кара болната кост да изпъкне и да образува бучка.

4. Проверете дали бучките не са причинени от мастни кисти

Бучките около ушите и върху шията може да бъдат причинени от мастни кисти. Те се образуват в повредени или блокирани мастни жлези, които се намират в кожата и косата и произвеждат масло. Поради травми като драскотини, рани или акне мастните жлези или техните проходи може да бъдат засегнати, което причинява формиране на киста. Лекарите обикновено диагностицират кистите по време на визуални прегледи, но в някои случаи може да са необходими допълнителни тестове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X