Напишете дума/думи за търсене

8 признака, че тялото отчаяно се нуждае от витамин D

Витамин D е мастноразтворимо съединение, който оказва голямо влияние върху системите на тялото. Обикновено получаваме този витамин от храни, добавки и слънчеви лъчи, но когато нещо се обърка и сме изправени пред неговия дефицит, организмът ни сигнализира по този начин.

1. Потене на главата

Има множество симптоми, които покажат, че нивото на витамин D е ниско.

В научната литература се описва прекомерното изпотяване на новородените като един от ранните признаци за липса на този витамин. Един от най-очевидните симптоми за неговия недостиг е прекаленото потене на главата в сравнение с останалата част от тялото.

2. Болки в костите

Липсата на витамин D може да увреди способността на организма да помага на калция да се внедрява в костната тъкан, което може да доведе до отслабване на костите. Дефицитът на витамин D може да бъде свързан с различни мускулно-скелетни болки, но се усеща най-вече в тибиалната кост. Препоръчва се да се осигури дневен прием на необходимото количество витамин D, за да се избегне костна болка, фрактури и остеопороза.

3. Мускулна болка

Витамин D засяга не само костите, но и мускулите. Липсата му може да предизвика силна мускулна болка, слабост, намалена мускулна маса и лошо възстановяване на мускулите след интензивна физическа активност. Ниските нива на витамин D може също да причинят хронична широко разпространена болка в тялото, което е един от основните симптоми на фибромиалгия.

4. Слаба имунна система

Витамин D играе огромна роля в подпомагането на имунната система. Лекарите са го използвали за лечение на инфекции, преди да бъдат открити антибиотиците. Пациентите с туберкулоза са били изпращани в санаториуми, където са излагани на слънчева светлина, която, както лекарите смятали, директно убивала инфекцията. Така че, ако страдате от чести вирусни инфекции, ниските нива на витамин D може да са причината.

5. Умора и слабост

Често сме склонни да приписваме умората на забързания начин на живот или липсата на сън. Оказва се обаче, че липсата на витамин D в организма също може причина за това.

6. Бавно заздравяване на рани

Проучване показва, че 12 седмици приемане на витамин D води до значително намаляване на раните при пациенти с диабетна язва на стъпалото. Този витамин има положителен ефект върху стабилизирането на нивата на кръвната захар и холестерола.

7. Косопад

Има много фактори, които може да предизвикат загуба на коса, а дефицитът на витамин D е един от тях. Липсата му може да доведе до нарушен процес на циклите на растеж, изтъняване или загуба на коса.

8. Тревожност и депресия

Витамин D е уникално съединение, което влияе върху много части от тялото, включително мозъка. След като се консумира от храната или се синтезира в кожата, той освобождава невротрансмитери като допамин и серотонин, които влияят върху функционирането на мозъка. Липсата на витамин D може да доведе до тревожност, депресия и дори може да бъде свързана с психични заболявания като шизофрения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X