Напишете дума/думи за търсене

6 храни, които трябва да ядем, ако страдаме от хормонален дисбаланс

Балансираното ниво на естроген е необходимо за здраво тяло и ум. Естрогенът е полов хормон, който е отговорен за поддържането и развиването на женските характеристики в организма. Той улеснява здравословната среда за ембриона и помага на жените да минат по-безболезнено през менструалния цикъл.

Какви са причините и ефекта от естрогенния дисбаланс и кои храни помагат да се предотврати?

Причини за естрогенен дисбаланс

80% от жените по целия свят страдат от естрогенен дисбаланс. Той е явление, при което жените претърпяват промяна (или повишени, или намалени нива) от нормалното естрогенно състояние, което се дължи на редица фактори. Стресът, болестите, нездравословните хранителни навици, лошият сън, високите нива на кортизол и фазите на пубертета, перименопаузата и менопаузата са някои от основните причини за естрогенния дисбаланс при жените.

Ефекти от дисбаланса на естроген

Естрогенният дисбаланс може да доведе до редица заболявания като качване на тегло, умора, изтъняване на косата, намалена плодовитост и дори безплодие, ако не се лекува в точното време. В допълнение жените може да страдат от мигрена, болезнени гърди и ниско сексуално желание. Този дисбаланс на хормоните може да предизвика хаос и по време на месечния цикъл и може да причини проблеми при жени в менопауза. Добрата новина е, че може да контролирате дисбаланса на естроген чрез приемане на здравословни храни.

Питателното авокадо

Авокадото е наистина невероятна суперхрана с широк спектър от ползи за здравето. То е пълно с калий, цинк, мононенаситени мазнини, фолиева киселина и диетични фибри. Авокадото е с високо съдържание на витамините В5, В6, С, Е и К.

Ако ядете половин авокадо дневно, ще се случи освобождаване на естроген в организма. Това растение играе ролята на балансьор на нивата на естроген в тялото, като поддържа кожата сияйна и здрава.

Зеленолистни зеленчуци

Много здравни проблеми може да бъдат решени с редовната консумация на листни зеленчуци благодарение на техните предимства. Богати на антиоксиданти, желязо, калций, манган и цинк, зеленчуците като спанак, зеле и броколи са много богати на хранителни вещества. Те ефективно възпрепятстват подуване, болезнени спазми и промени в настроението. Зеленолистните зеленчуци са чудесни за метаболизиране на естрогена и помагат за балансиране на нивата на хормона.

Ядки

Консумирането на ядки като бадеми и орехи помага за преборването на естрогенния дисбаланс в организма. Богати на протеини, антиоксиданти и омега-3, може да ядете ядки по всяко време на деня. Те балансират секрецията на естроген и подобряват баланса му. Помагат за справяне със страничните ефекти на хормоналния дисбаланс - акне, депресия, тревожност и промени в настроението.

Жълтъци

Яйцата допринасят съществено за поддържането на здравословна репродуктивна среда и за балансирането на естроген в организма. Тази богата на витамини суперхрана поддържа кожата чиста, премахвайки ненужните токсини от тялото. Може да ядете до три яйца дневно за максимални ползи.

Пролетни зеленчуци

Те отстраняват от тялото токсини и болестотворни елементи. Известно е, че засилват имунната система и притежават противовъзпалителни свойства. Поддържат баланса на естрогена под контрол.

Плодове

Списъкът на храните, които контролират нивата на естроген, е непълен без плодове. Плодовете, особено доматите, са богати на антиоксиданти и витамин С. Плодът не само улеснява изчезването на излишния естроген в организма, но увеличава нивата на естроген в случай на дефицит.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X