Напишете дума/думи за търсене

Характеристики на жените психопати

Тед Бънди, Чарлз Менсън, Ханибал Лектър… Когато мислите за психопат, вероятно обикновено се сещате за мъже.
Но не се заблуждавайте, нежната половина на човечеството също има видни представители.

Поведението на психопатките обаче се различава доста от това, което сте виждали във филмите или сме чели в книгите.

Проучване, проведено от Отделението по съдебна психиатрия към Университетската болница в Северна Норвегия, заключава, че съответно 30 и 17 процента от затворниците мъже и жени имат клиничния профил на психопат. Тези данни потвърждават казаното от експертите, че психопатията се среща по-рядко при жените.

Има обаче още един важен фактор, който трябва да имате предвид: не всички психопати извършват насилствени действия, нито престъпни актове, за които могат да бъдат съдени.

Около един процент от населението е засегнато от това заболяване. Повечето психопати са просто средностатистически членове на обществото. Те може да са вашето джи пи, ветеринарен лекар, адвокат, най-добър приятел или дори партньор.

Психопатки – поведение и признаци
Каролайн Логан, съдебен психолог от Манчестърския университет, провежда интересно проучване. Става въпрос за характеристиките и поведението на психопатичните жени. Нейното изследване ясно показва, че много митове и погрешни схващания заобикалят тази тема.

Вероятно смятате, че жената психопат е традиционната фатална жена.

Измислени фигури като Ани Уилкс от книгата на Стивън Кинг „Мизъри” вероятно ви карат да мислите за брутална и отмъстителна жена. Въпреки това Логан е избрала да се съсредоточи върху много сериозните последици, които поведението на жената психопат има върху нейното семейство и близки приятели.

Ето най-традиционните характеристики, които определят психопатичните жени.

Дискретен и коварен нарцисизъм
Нарцисизмът е една от определящите характеристики на психопатичната личност. Мъжете са склонни открито да изразяват това чувство на превъзходство. Те могат да се хвалят, да унижават другите и да демонстрират своите качества, постижения и подвизи.

Психопатичните жени обаче са склонни да действат по много по-прикрит начин. Те рядко изпъкват и не са самохвални. Това, което често правят, е да хвалят околните, като по този начин ги контролират.

Тези жени все още се чувстват по-добри от всички останали. Те обаче са наясно, че ако се отнасят към околните по приятелски начин, могат да спечелят доверието им. Следователно това ги поставя в много благоприятна позиция и те могат да манипулират останалите както си искат.

Язвителна, тиха и разрушителна форма на агресия
Ако мъжът психопат прибягва до насилие, то ще бъде поведенческо. Например обичайно е момчетата да започват своето психопатично поведение, като нараняват или измъчват животни. След това, когато остареят, това поведение може да прогресира до физически нападения над хора.

Но в случая с психопатичните жени е различно. Тяхната агресия не е поведенческа, а психологическа. Например те са много добри в разпространяването на слухове. Освен това са умели в манипулацията, изнудването, контрола и унижението. Всъщност те могат психологически да изморят жертвите си по доста опустошителен начин.

Емоционални разстройства и проблеми във взаимоотношенията
Центърът за криминологични и психосоциални изследвания на университета Йоребру в Швеция провежда някои интересни проучвания. Тези проучвания откриват, че жените психопати имат повече емоционални разстройства от мъжете психопати.

Като цяло те са по-малко емоционално контролирани. Страдат от повишена тревожност, стрес и депресия. Това има тенденция да се отразява на техните взаимоотношения. Например обичайно е техните близки връзки да бъдат насилствени и травматични.

В това проучване д-р Оливър Ф. Колинс подчертава, че психопатичните жени често имат история на сексуално и физическо насилие.

Психопатки, които убиват
Както споменахме по-горе, процентът на психопатичните жени, които извършват насилствени действия, е много по-нисък от този на мъжете. Въпреки това 17 процента от тези жени, затворени по обвинения в нападение и/или убийство, имат психопатично разстройство на личността.

Психологът Марвин Зукерман подчерта случаите на 64 жени. Това са индивиди, които поради сериозността на престъпленията си са влезли в аналите на криминологията като „жени психопатки“. Най-поразителното и тъжно нещо за тях е, че 44 процента от тях са убили собствените си деца.

Такъв е случаят с Нани Дос от Блу Маунтин, Алабама. Известна като "Хихикащата баба", тази жена е прекарала близо 30 години от живота си в убиване на членове на семейството с арсен. Тя умъртвява четирима съпрузи, майка си, децата си и внуците си. Това е една от многото истории, които ни показват, че престъпността, както и психичните заболявания, са безполови.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X