Напишете дума/думи за търсене

10 симптома на дефицит на калций

Калцият е основен минерал, който е най-известен със своята важна роля за здравето на костите. Телата ни също така се нуждаят от него за стабилизиране на кръвното налягане, регулиране на хормоналната секреция и за правилно протичане на нервните сигнали. Недостигът на калций в организма може да бъде идентифициран от определени симптоми.

1. Суха кожа

Хипокалцемията, или липсата на калций в тялото, може да да се отрази на кожата, която става люспеста и суха. Дефицитът на калций има тясна връзка с развитието на кожни проблеми като екзема и псориазис.

2. Умора

Недостигът на калций засяга цялостно здравето. Ако изпитвате екстремна умора, летаргия, липса на енергия или имате постоянно усещане за леност, не посягайте към енергийните напитки, а се опитайте да балансирате хранителния си режим с храни, богати на калций.

3. Депресия

Калцият е от съществено значение за регулиране на настроението. Този елемент е естествен седатив, който произвежда успокояващи и релаксиращи ефекти.Колкото по-малка е консумацията на калций, толкова по-депресирани и раздразнителни може да се чувствате.

4. Безсъние

Докато спите, нивата на калций се покачват и падат, като по-високите нива настъпват във фазата на дълбок сън. Ако тялото ви има недостиг на калций, най-вероятно няма да имате задоволителен дълбок сън. Той е пряко свързан ролята на този минерал в създаването на мелатонина - хормона, който ни помага да заспим.

5. Парестезия

Парестезията включва куп неврологични симптоми, свързани с тежък дефицит на калций. Сред тях може да се появи изтръпване и мравучкане около устата или в пръстите на ръцете и краката, мускулни тремори, нарушено чувство за допир и дори слаба памет и халюцинации.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X