Напишете дума/думи за търсене

Рядко готвим с кестени. Грешка! (+рецепта)

снимка: foter.com

В България сме свикнали да хапваме кестените варени или печени. Благодарение на нашествието на американско кино в домовете ни сме запознати, че кестените отиват и на пуйка, но рядко ги използваме в кухнята. Грешка.

Питомните кестени са една от най-калоричните храни и са богати на белтъчини, въглехидрати, натрий, калций, магнезии, фосфор, желязо, витамин А и С. 100 грама съдържат 192 килокалории. Доказано е, че имат изключително почистващ вътрешен ефект за човешкото тяло. Високото съдържание на калий на плодовете чисти организма от шлаките и киселините по естествен път.

У нас свободно може да си ги наберете по северните склонове на Беласица, срещат се нарядко и по Огражден, в полите на Пирин, има много и в Берковския балкан, но трябва да внимавате да не ги объркате с добре познатия от улици и паркове „Конски кестен”, защото плодовете на втория съдържат горчивото вещество Aesculin, което е токсично за хората.

В България кестеновите ядки се ядат предимно печени или варени, но по света те участват в приготвянето на всякакви сладки и солени вкусотии. В Италия и Франция например често се използват като заместител на картофите или пастата. Чудесно се комбинират със сладки картофи, гъби, моркови и зеле, както и почти всички видове меса и птици. Класическа е комбинацията им с брюкселско зеле. Често участват и в приготвянето на десерти.

Европейски класики са десертът Мон Блан (ванилови целувки с подсладени пюрирани кестени и бита сметана), както и Marron Glace (захаросани кестени), но има и много рецепти за бисквити, пайове, кремове и дори сладолед с кестеново пюре. С тях може да си направите още Кестеново брюле, Супа от кестени и броколи, Предястие от печени кестени с ябълки, Пилешко бонфиле с кестени. Но ние ви предлагаме една сладка рецепта за шоколадово кестенови трюфели.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X