Напишете дума/думи за търсене

Моцарелата - италиански дар за небцето (+рецепта за домашна моцарела)

Истинската моцарела се прави от биволско мляко и има порцеланово бял цвят. Вътрешността й е еластична и пастообразна, с дъх на сметана. Произхожда от местността на Неапол. Има фин, лек и млечно-сладък вкус и е безсолна. Стои на нишки, но не е мека и кашкава, каквато често е моцарелата от краве мляко. Прави се на малки овални топки. На нашия пазар се предлага и моцарела от краве или соево мляко. Може да открием и пушена моцарела или с пълнежи от нарязана на ивички шунка или маслини. Качествената моцарела е мека и отпусната, а не жилава като гума.

Защо е полезна?

В 100 г моцарела се съдържат 300 калории, 22 г мазнини, 22 г белтъчини и 2 г въглехидрати. Освен, че действа много добре на храносмилането, моцералата е богата на протеини, минерали (цинк, магнезий, фосфор), витамини (A, В2, В12, D и PP) и огромно съдържание на калций. Това я прави и много полезна за децата. Добре е обаче, да се изяжда бързо след като се извади от саламурата и да не престоява прекалено в хладилника. Моцарелата е сред сирената, които са полезни за бременни жени, заедно с гауда, чедър, едам, ементал, пармезан, козе сирене, маскарпоне, фета, рикота и домашно приготвено сирене. Някои видове сирена, обаче съдържат бактерии, които могат да навредят на плода, такива са бри и камембер.

В любовен дует с бяло вино и босилек

Когато поднасяте на трапезата си моцарела, я извадете поне два часа преди това от хладилника. Така гостите ви ще се насладят на естествената й еластичност и мекия вкус, а ароматите й ще се разгърнат напълно. Като повечето пресни сирена, тя няма ясно изразен собствен вкус, а подсилва вкуса на блюдото като абсорбира вкусовете и ароматите на сосовете и мазнините, с които се готви. Добавя се към блюда, подходяща е за готвене, защото, когато се загрее става еластична и кремообразна. Можете да я добавяте към омлет, в комбинация с домати или към салата с пресни домати, босилек и зехтин. Италианците я хапват върху пица или гореща паста. С нея може да направите чудесна лятна салата като я наредите върху леко запържени тиквички, а ако добавите и пресни домати и поръсите кълнове, ще получите пълен набор от протеини, витамини и минерали. А защо пък да не сложите върху правоъгълниче от моцарелата зърно грозде, парче ябълка, смокиня и орех? Или просто я запечете на сандвич със стрък босилек. Този вид сирене е в идеален любовен дует с леките бели вина или вината от сортове пино гриджио, пино блан, шардоне или совиньон блан.

Как да си приготвим моцарела у дома

Прави се като изварата, получена от заквасеното мляко, се меси докато стане толкова еластична, че може да се разтяга като тесто.

Необходими продукти:

2 литра прясно неварено мляко (биволско или краве)

1 ч. ч. хладка вода

1 ч. л. лимонена киселина

мая за сирене

1 ч. л. сол, по желание

Начин на приготвяне:

Сложете млякото в тенджера от неръждаема стомана или в купа за микровълнова фурна. Разтворете лимонената киселина във водата и прибавете към млякото. То трябва да е леко хладко, затова се загрява до 30 градуса. При тази температура би трябвало да се пресече. Прибавете маята и бъркайте. Нагрява се на бавен огън като е добре непрекъснато да бъркате докато сместа достигне 40 градуса (не горещо). Тенджерата се маха от огъня и се оставя настрани за около 15 минути. През това време пресеченият белтък на млякото се отделя от суроватката. Получената извара се прецежда в купа, подходяща за микровълнова печка, покрита с тензух или двойна марля. С помощта на тензуха се изстисква колкото може повече суроватка от изварата. Получената топка се загрява в тиган с незалепващо покритие. Изцежда се отделилата се течност и полученото тесто се меси като хляб, докато се появят характерните за моцарелата конци. Ако искате сиренето ви да е солено, сега е моментът да добавите солта. Ако е горещо използвайте гумени ръкавици. Сместа трябва да стане лъскава и да се точи, когато е гореща. След това сиренето се разделя на 2 топки и се пуска във вода с лед, за да се стегне. После се охлажда и е готово за ядене. Съхранява се добре до 4 дни в плътно затворен съд. Ако искате моцарелата да е по-мека и “нежна” месете сиренето по-кратко. Качеството на маята също е от съществено значение, за да се получи вкусна моцарела.

За още вкусни рецепти, разговори със специалисти и практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X