Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за заети хора, които искат да се хранят здравословно

Сякаш най-големият проблем на днешния ден е липсата на достатъчно времеви ресурси за всичко, което искаме и трябва да свършим. Все бързаме занякъде, все закъсняваме, все изпускаме срокове. В същото време осъзнаваме с всеки изминал ден все по-ясно необходимостта да се храним по-здравословно. Затова решихме да стартираме поредица, в която ще ви зареждаме с лесни и здравословни рецепти, които може да приготвите надве-натри, но хем да ви е вкусно, хем да не ви е гузно, че отново сте направили компромис със здравето си.

Детето иска нещо сладко!

Независимо дали имате малко дете или поотраснал тийнейджър, всички те постоянно търсят нещо сладко. Предлагаме ви няколко идеи за бързи и лесни десерти, с които може да заредите шкафа, така че хлапето винаги да има нещо здравословно подръка. Разбира се, всяка от рецептите е подходяща и за възрастни, така че не се промъквайте към другия шкаф, където криете джънка.

Сурови барчета

Барчетата се правят с всевъзможни полезни съставки като ядки, семена, сушени плодове, мед, кленов сироп, кокосово масло и т.н. Имат няколко предимства пред купешките:

Цената на барчетата в магазина обикновено е доста висока. Особено ако марката е добра и са ползвани качествени продукти.

В готовите барчета ядките и семената не са предварително накиснати, а това е важно за неутрализиране на ензимните инхибитори и за премахване на фитиновата киселина. Когато ядките са били накиснати, те се съживяват и стават много по-полезни. Затова на всяка цена киснете ядките у дома, преди да приготвяте нещо. Времето за накисване на различните ядки е различно, но ако нямате няколко часа или цяла нощ, оставете ги във вода поне за половин час.

Сушените плодове, които се ползват в купешките барчета, може и да са били допълнително подслаждани при сушенето. У дома се погрижете да имате качествени сушени плодове – или ги създайте сами с помощта на уред за сушене на плодове, или купувайте само от проверени търговци. Би трябвало на етикета да пише как са сушени плодовете, а ако ги взимате насипно, може да попитате продавача, който е длъжен да ви каже. Обикновено добрите сушени плодове са по-неугледни и с по-тъмен цвят.

За да приготвите сурови и вкусни барчета, трябва да изпълните тези няколко стъпки:

1 Накиснете желаните от вас ядки и след няколко часа ги изцедете. Добре е да използвате за основа овесени ядки – така барчето ще стане по-малко трошливо.

2 Смелете ги в блендер, но не на много ситно, за да се усещат някои цели парченца.

3 Добавете сушени плодове по избор – фурми, кайсии, стафиди, череши, боровинки и др.

4 Ред е на всички желани добавки: семена, какао, парченца черен шоколад, кокосови стърготини, канела, корички от екзотични плодове, ванилия, и т.н.

5 Изсипете разтопеното и охладено масло и бъркайте кратко. Може да ползвате вместо масло тахан, мед, кленов сироп, фъстъчено масло или да комбинирате.

6 Изсипете сместа върху хартия за печене или върху дъска и разстелете с помощта на опакото на лъжица, за да се заравни. Притиснете с ръце, за да получите стегната маса.

7 С остър нощ нарежете барчетата и ги сложете в хладилник за половин-един час.

8 Опаковайте ги в нарязана хартия за печене за по-джиджан вид.

Може да ги съхранявате в кутия 2-3 седмици.

Ето две семпли идеи за вашите барчета. Пригответе ги по описания метод.

Бадемови барчета с овесени ядки

1/4 ч.ч. мед

1 с.л. масло на стайна температура

1 1/2 ч.ч. овесени ядки

1/2 ч.ч. натрошени сурови бадеми

1/2 ч.ч. сурови тиквени семки

1 с.л. ленено семе

1 с.л. чиа семена

Ядкови барчета с фъстъчено масло

2 ч.ч. овесени ядки

1 ч.ч. фъстъчено масло или комбинация от фъстъчено и какаово

2 ч.ч. натрошени ядки микс: бадеми, лешници и орехи

1/2 ч.ч. натрошен шоколад или шоколадов чипс

1/4 ч.ч. мед

1 ванилия

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X