Напишете дума/думи за търсене

10 симптома на дефицит на калций

6. Често боледуване

Калцият играе важна роля в поддържането на здрава имунна система, тъй като помага на тялото да се бори срещу вируси и бактерии. Недостигът му намалява съпротивлението на организма срещу патогенни атаки и в резултат на това ще се разболеете и често ще страдате от кашлица и кихане.

7. Чупливи нокти

Подобно на костите, ноктите също се нуждаят от определено количество калций, за да поддържат своята цялост. Когато страдате от недостиг на калций, ноктите стават прекалено сухи, слаби и склонни към белене и разцепване. Слабите нокти не са достатъчно плътни, за да издържат на удари и може да се счупят по време на най-простите ежедневни дейности.

8. Трудност при преглъщане

Въпреки че може да звучи доста изненадващо, недостигът на калций може да доведе до дисфагия, или затруднено преглъщане. Това усещане за стягане е причинено от лошо свиване на мускулите в гърлото. В тежки случаи може дори да доведе до спазми в ларинкса и необичайни промени в гласа.

9. Зъбобол

Огромното количество калций в тялото се съхранява в костите и зъбите, така че те обикновено са първите, които страдат от неговия дефицит. Поради липсата на този жизненоважен елемент зъбите може да пожълтеят, да загният и да болят. Освен това рискът от страдание от пародонтална болест също може да се увеличи.

10. Мускулни крампи

Мускулни крампи в бедрата, прасците, ръцете и подмишниците, които се появяват най-вече през нощта, може да бъдат един от ранните симптоми на дефицит на калций. Крампите могат да бъдат последвани от мускулни болки при движение и ходене. Може дори да прогресират в спазми в мускулите по цялото тяло с течение на времето.

Как се лекува дефицитът на калций

Всеки възрастен човек трябва да консумира около 1000 мг калций на ден. За да поддържате подходящ прием на този минерал, трябва да добавите към диетата си тъмни листни зеленчуци като кейл, броколи, зеле. Сред другите храни, богати на калций, са мазните риби (сьомга, сардини, скумрия и тон), сирене, мляко, соя, бадеми и сусам.

За да помогнете на тялото ви по-добре да абсорбира калций, трябва да увеличите приема на витамин D. Този витамин се намира в жълтъците, стридите, скаридите, гъбите и някои обогатени храни като мюсли, овесено брашно и портокалов сок.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X