Напишете дума/думи за търсене

7 здравословни проблема, причинени от недостиг на протеини

Известно е, че протеинът играе жизненоважна роля във функционирането на нашето тяло. Как да разберем дали страдаме от протеинов дефицит?

Загуба на мускулна маса и болки в ставите

Мускулите са най-големият резервоар на протеин в тялото. Мускулната слабост, болката и загубата на маса са признак за протеинов дефицит. Той често се среща при възрастните хора. Протеинът е от съществено значение за растежа и функционирането на мускулите.

Проблеми с кожата и ноктите

Недостигът на протеини може да доведе до слаби, крехки нокти, а в някои случаи и до образуването на бели ленти и кафяви петна по ноктите.

Дефицитът на протеин може да повлияе и на кожата, тъй като той регенерира и произвежда нови клетки. Ако забележите, че кожата ви е суха, люспеста и напукана, погрижете се за нивото на протеин в организма.

Косопад

Косата се състои от 90% протеин, известен като кератин. Ако тялото не получава достатъчно хранителни вещества, косата може да изтънее и избледнее. Това се случва, защото организмът спира да използва белтъчини за „несъществени“ неща като растежа на косата в опит да ги запази.

Затлъстял черен дроб

Това е един от най-честите симптоми на дефицит на протеини и ако бъде оставен нелекуван, може да причини чернодробно заболяване, причинявайки възпаление и потенциална чернодробна недостатъчност.

Затлъстял черен дроб най-често се среща при хора, които консумират много алкохол, затлъстели индивиди и деца с наднормено тегло.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X